Privreda

Trgovci bez ugovora mogli bi ostati bez struje

Trgovci bez ugovora mogli bi ostati bez struje
Foto: Velibor Tripić | Trgovci bez ugovora mogli bi ostati bez struje

BANJALUKA - Predstavnici velikih trgovačkih lanaca u RS koji s "Elektroprivredom RS" nisu potpisali nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom zbog viših cijena mogli bi u narednih dan-dva očekivati prekid u isporuci struje.

"'Elektroprivreda' smatra da su oni pronašli drugog snabdjevača i mogu očekivati da u narednih dan-dva budu skinuti sa mreže, zbog čega ćemo nastojati da naredni sastanak zakažemo u što kraćem roku zbog najavljenih prekida isporuke električne energije", istakao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, nakon današnjeg sastanka predstavnika trgovačkih lanaca u RS, "Elektroprivrede", te predstavnika Privredne komore.

Kako je naveo, novi ugovori važe već od 1. septembra, kada je, kako je rekao, nastupilo otvoreno tržište električne energije, te su svi potrošači imali obavezu da potpišu ugovore s "Elektroprivredom".

Kako je pojasnio, prema novim ugovorima, cijena struje za velike trgovačke lance u RS bi bila 50 evra po kilovat-času, što ih, kako smatraju, izdvaja od ostalih privrednih potrošača.

"Oni traže da imaju snabdijevanje električnom energijom po cijeni ostalih privrednih potrošača, dakle da to bude na nivou od 35 evra i da ugovori koji su ponuđeni ostalim potrošačima budu ponuđeni i njima. Oni su u ovom momentu dobili ugovore od rukovodstva 'Elektroprivrede' po kojima je obračunska cijena po kilovatu 50 evra", rekao je Račić.

Naglasio je da se današnja diskusija sastojala upravo u tome da se postigne kompromis, te da poskupljenje dođe postepeno, a ne kao sada usred godine.

"Svi oni imaju ogromne količine zaliha prehrambenih proizvoda i voća i to bi sigurno u slučaju prekida isporuke u kratkom vremenu bilo uništeno. To bi za njih imalo nesagledive posljedice", kazao je Račić.

Komentarišući da li će više cijene električne energije uticati na građane, odnosno na poskupljenje proizvoda, Račić je izjavio da je Privredna komora već godinama kroz pregovore i dijalog pokušavala da spriječi procese poskupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije