Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:51, 2. 9. 2019.

| Kultura

“Urban fest” otvoren dramom posvećenom Branku Miljkoviću, večeras 2 predstave

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
urban
Mladi Radojević igrao Branka, ali i Daviča i Petra Džadćića; foto: SKC

Monodrama 27 - I drvo je reklo nemoj Akademije umijetnosti iz Banja Luke otopila je duše i zagrejala dlanove publike na otvaranju ovogodišnjeg “Urban festa” u dvorištu niške Banovine. Nakon putovanja kroz život i rad Branka Miljkovića, na scenu su opet izašli glumci Akademije i o aktuelno društveno-političkim temama koje živimo pričali kroz predstavu Porodične tajne. Program se nastavlja večeras, a na repertoaru su takođe 2 predstave - Totovi i Noć Helvera.

urban2 foto SKC foto: SKCUz dosta dokumentarnih zapisa koji su implementirani u predstavi i sjajnu glumu Marka Radojevića, publika na prvoj večeri festivala akademskih pozorišta u Nišu imala je priliku da izbliza vidi život “princa poezije” Branka Miljkovića.

Radojević je student glume u Banja Luci, a u monodrami koja traje nešto više od sat vremena uspeo je da dočara sve lomove kroz koje je prolazio niški pesnik od dana kada se sreo sa knjigom, pa sve do njegove smrti u Zagrebu.

Njegove kolege u predstavi Porodične priče na jedan nesvakidašnji način, kroz igru dece, govorili su o ratu, stereotipima, odlasku mladih, ksenofobiji, medijima ili politici.

urban4 fptp SKC "Porodične priče" na "Urban festu"; foto: SKC

Večeras će u Totovima, koji su na repertoaru od 20:30, publika moći da se upozna sa životom porodice Tot u Mađarskoj, u vreme Drugog svetskog rata.

U malim igrama Majora i Totovih sukobljavaju se sadizam i instinktivna borba za opstanak, zabava i strah, pojedinac-stradalnik i kolektivno stradanje svedeno na broj. Partije šaha, domina i karata su stvarnost rata, zabava ili strast onih koji koji drže poluge moći, dok je za drugu stranu smrtonosna igra užasna stvarnost, igra u koju su bez svoje volje uvučeni i gde treba „biti pametan” - poručuju iz Akademskog pozorišta SKC Kragujevac.

Nakon njih na scenu izlaze glumci Akademije umetnosti iz Novog Sada koji će odigrati predstavu Noć Helvera u režiji Borisa Isakovića.

Radnja se odvija tokom nekoliko noćnih sati u jednoj od zemalja Evrope, u kojoj vlast preuzimaju fašisti. U sirotinjskoj četvrti u malom stanu, žive Ona i On. Oni su svet za sebe, ali i deo istorije koja se upravo događa. Ona, Karla je pre nekoliko godina usvojila njega, Helvera, mentalno zaostalog dečaka - pojašnjavaju Novosađani.

Predstava počinje u 22 sata.

“Urban fest” traje do 5. septembra. Predstave se igraju u dvorištu Banovine, a kompletan repertoar možete pogledati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: