Region

0

Hrvatski MUP odbacuje optužbe o nasilju nad migrantima

Autor: AP

Izvor: Beta

Hrvatski MUP odbacuje optužbe o nasilju nad migrantima

Izvor: Foto: Pixabay

Komesarijat je u subotu saopštio da su pripadnici hrvatske granične policije, posle niza slučajeva maltretiranja i prebijanja migranata i vraćanja sa granice, brutalno pretukli maloletnika iz Avganistana, prilikom pokušaja grupe od 16 migranata da pređu granicu.

Hrvatsko ministarstvo je navelo da nije upoznato s tim slučajem i da nije ostvarena službena komunikacija Komesarijata prema hrvatskom MUP.

"Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i spoljne granice Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je hrvatska policija od početka godine sprečila 9.487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 200 odsto. U saopštenju se ističe da je uhapšeno gotovo 600 krijumčara nezakonitih migranata od kojih je 17 odsto državljana Srbije.

"O humanom postupanju hrvatske policije govori i nedavni slučaj kada je krijumčar, 45-godišnji srpski državljanin pobegao iz kombija s kojim je sleteo u reku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju", podseća MUP.

U saopštenju se navodi da se tom prilikom jedna žena utopila, a da je "samo zahvaljujući brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika od utapanja spašeno deset migranta koji su ubrzo zbrinuti i smešteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR