BiH

Višković: Palmerov angažman na Balkanu za Srpsku ne znači ništa

Višković: Palmerov angažman na Balkanu za Srpsku ne znači ništa
Foto: N.N. | Višković: Palmerov angažman na Balkanu za Srpsku ne znači ništa

ISTOČNO SARAJEVO – Radovan Višković, premijer Republike Srpske, komentarišući najave da bi Metju Palmer, specijalni predstavnik državnog sekretara SAD-a, mogao da nastavi da obavlja i dužnost zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, rekao da realizacija te najave za Republiku Srpsku ne znači ništa.

"Ništa ne znači. Ko god bude zadužen, to ne znači ništa. Znamo stav Amerike prema ovim terenima i smatram da na to ne treba previše trošiti energije ni vremena. Mi treba da radimo svioje poslove, a oni neka rade svoje poslove", rekao je Višković.

Kako pojedini mediji najavljuju, Palmer će u novoj ulozi predvoditi  nastojanja SAD da pojačaju diplomatske napore kako tvrde iz SAD, odnosno Stejt Departmenta  "u podršci miru, stabilnosti i napretku u regiji i sredotočiti se na integraciju država Zapadnog Balkana u zapadne institucije".

Uz dužnost specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti obavljati dužnost zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Palmer je prethodno bio direktor Kancelarije  za južnu i srednju Europu. Američki diplomat oženjen je Beograđankom i govori srpski jezik, pišu pojedini mediji. Početkom devedesetih godina radio je u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom  diplomatske karijere, u više navrata bio angažiran na pitanjima koja se odnose na regiju. Po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru.  Tokom 2006. i 2007. bio je savjetnik američkog predsjednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbjednosti. Zatim je bio angažiran u Jugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mjesto savjetnika ambasadora SAD u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije