Privreda

Proizvođač lijekova iz Velike Britanije pobjegao na Balkan

Proizvođač lijekova iz Velike Britanije pobjegao na Balkan
Foto: N.N. | Proizvođač lijekova iz Velike Britanije pobjegao na Balkan

Britanski proizvođač veterinarskih lijekova Dechra Pharmaceuticals prenio je vlasništvo nad svim dozvolama pribavljenim u Britaniji na novi ogranak u Holandiji.

U sklopu priprema za Bregzit prebacio je metode testiranja lijekova i na novu laboratoriju u Zagrebu.

Godine 2015. kupili su 63,3 odsto udjela u hrvatskom proizvođaču veterinarskih lijekova Generi kako bi ušli na tržište vakcina. Ujedno su htjeli i znatno da prošire portfolio farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.

Sve metode analitičkog testiranja lijekova proizvedenih u pogonu u engleskom Skiptonu prenesene su na novu laboratoriju u Zagrebu i laboratoriju Bladel na jugu Holandije.

"To će nam omogućiti da lijekove stavljamo u promet u Evropskoj uniji u slučaju da Britanija i EU međusobno ne priznaju standarde kvalitete, što je vrlo izgledan scenario", navodi se u Dechrinom saopštenju.

Iz britanske kompanije poručuju i da su povećali zalihe u nabavnom lancu kako bi spriječili probleme zbog mogućih zastoja u lukama.

Procjenjuju da eventualne uvozne ili izvozne carine neće u značajnijoj mjeri uticati na njihovo poslovanje.

Ne navode hoće li nove mjere uticati na radna mjesta.

Dechra je poslovnu godinu zaključila s 27 odsto većom temeljnom operativnom dobiti, od 127,4 miliona funti (140,67 miliona evra).

Povećali su godišnju dividendu za 24 odsto na 31,6 penija po dionici.

Godine 2015. kupili su 63,3 odsto udjela u hrvatskom proizvođaču veterinarskih lijekova Generi kako bi ušli na tržište vakcina i znatno proširili portfolio farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije