Najnovije vesti
Vesti Hronika
najnovija vest uhapseni srbi kokain najnovije vesti

SRBI PALI ZBOG ŠVERCA 800 KILA KOKAINA Policija razbila kriminalnu grupu, droga zaplenjena USRED OKEANA

U policijskoj akciji u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina i razotkrivena kriminalna grupa, sačinjena pretežno od srpskih državljana.

Zaplena kokaina srpska kriminalna grupa Španija
Zaplena kokaina srpska kriminalna grupa Španija

Ova grupa se, kako se sumnja, bavila krijumčarenjem tog narkotika iz Južne Amerike u Evropu.

Tu informaciju je potvrdio i direktor policije Vladimir Rebić koji je napomenuo da je grupa otkrivena na osnovu operativnih podataka srpske policije: "Nakon višemesečnog operativnog rada pripadnika kriminalističke policije, tačnije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa kolegama iz Španije i Velike Britanije uspešno je realizovana zaplena oko 800 kilograma kokaina".

Prema njegovim rečima, nakon prikupljenih informacija da se ova organizovana kriminalna grupa bavi distribucijom narkotika, kao i saznanja o konkretnom načinu i vremenu transporta kokaina iz Južne Amerike, pripadnici srpske kriminalističke policije su sa tim saznanjima upoznali španske kolege.

Španska policija, na osnovu tih informacija, kako je naveo direktor, u Atlanskom okeanu zaustavila je jedrilicu u kojoj je pronađen kokain.

Rebić je istakao da su tom prilikom kolege iz Španije uhapsile trojicu osumnjičenih članova posade, koji su državljani Srbije, Meksika i Rusije.

Foto: screenshot

Direktor srpske policije je dodao da je istovremeno u Republici Srbiji izvršen pretres na četiri lokacije i da su uhapšene još dve osobe osumnjičene da su, kao članovi ove organizovane kriminalne grupe, davali logističku podršku trojici uhapšenih na jedrilici, dok se za jednom osobom intenzivno traga.

- Ova akcija jasno pokazuje opredeljenost i posvećenost srpske policije u borbi protiv narkotrafikinga i želim da čestitam pripadnicima kriminalističke policije na ovom izuzetno dobrom rezultatu i da se ujedno zahvalim kolegama iz Španije i Velike Britanije na uspešnoj saradnji - zaključio je Rebić.

Operacija "Baluma"

Španska policija je akciju u okviru koje je pala kriminalna grupa nazvala "Baluma", a u njoj su, pored jedinica drugih zemalja među kojima je i Srbija, učestvovali i pripadnici specijalnih antiterorističkih jedinica.

Istraga je počela početkom prošlog avgusta kada su dobijene prve indformacije o "sumnjivom" plovilu koje su ukazivale da je reč o velikoj operaciji trgovine drogom.

"Trgovina narkoticima je vršena 'rekreativnim' brodom da bi se značajna količina opojnih supstanci prevezla iz Južne Amerike u Evropu gde se cena kokaina na crnom tržištu može utrostručiti", napomenuto je iz španske policije.

Naglasili su da su prema dobijenim informacijama uočili da bi narkotici mogli da budu uneti na teritoriju Španije, a postojala je i mogućnost da će trafikanti izvršiti transfer i pre toga, tako da su morali brzo da deluju.

Brod plovio bez oznaka

Prema informacijama, plovilo na kom su uhapšeni pripadnici kriminalne grupe nije imalo nikakva jasna obležja. Detaljnijom inspekcijom koja je bila moguća tek po iskrcavanju, utvrđeno je da je brod registrovan na SAD.