Koje novine čekaju đake i nastavnike

1
84

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za RTS da se nastavlja reforma čija je suština u izmjenama nastavnog plana i programa. Ističe da su neke od novina jednosmjenska nastava u nekim školama, novi programi za drugi i šesti razred, digitalne učionice.

Svi učenici prvog razreda u Srbiji imaće digitalne nastavne sadržaje i učiće po novom nastavnom programu, navela je gostujući u Jutarnjem dnevniku Vesna Nedeljković.

„Đaci prvaci uče po novom nastavnom planu i programu koji je uveden još prošle godine, ali to je ta reformisana genercija. Ono što je važno za njih je to da će svi prvaci u Srbiji imati digitalne nastavne sadržaje“, navodi Nedeljkovićeva.

Kada je u pitanju drugi, peti i šesti razred to je takozvani projekat „Petsto povezanih škola“, objasnila je Nedeljkovićeva i dodala da će i u njima svi učenici imati digitalne sadržaje.

„Učenici drugog i šestog razreda po prvi put uče potpuno nove sadržaje, dakle – sukcesivno uvodimo reformisane nastavne sadržaje“, objašnjava pomoćnica ministra.

Dodaje da su u 500 škola ispunjeni uslovi za takvu nastavu.

„Prvi uslov je bio da se obezbijedi internet, drugi je računarska oprema, a onda nastavni sadržaj. U 500 škola u Srbiju apsolutno je sve ovo zadovoljeno i u tom smislu imaće savremenu nastavu u potpunosti“, objašnjava Nedeljkovićeva.

Očekuje da će se ti uslovi ispuniti i u drugim školama u toku godine.

„Tako da očekujemo da naredne godine svih 1270 škola bude zaprava kao ovih 500“, navodi pomoćnica ministra.

Poručuje da se reforme vrše kako bi bili zadovoljniji i nastavnici i učenici i roditelji.

Govoreći o maloj maturi navodi da se uveliko radi na preoblikovanju.

„U pitanju je kombinovani test koji sasvim sigurno neće izgledati kao do sada. Mi imao dva prijedloga, a ministar još uvijjek nije izašao sa konačnim rešenjem. Sve to radimo u nadi da će djeci biti lakše, da će biti tehnički lakše realizovati i da će završni ispit konačno svi doživjeti kao državni ozbiljni zadatak koji smo u obavezi svi da sprovedemo dostojanstven način da olakšamo a  nikako da otežamo đacima i roditeljima“, poručuje pomoćnica ministra.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela je nova školaska godina. Više od 800.000 učenika vraća se u klupe. U prvi razred polazi oko 70.000 đaka.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Moj komentar na jednosmensku nastavu – katastrofa! A zasto, verovatno se pitate? Zato sto dolazim iz zemlje sa takvim sistemom obrazovanja. Samo gube vreme u skoli, jos vise se zaglupljuju deca, nad njima se vrsi celodnevna propaganda, otudjuju se od roditelja, postaju sve vise gojazni i imaju vise problema sa kicmom. Vannastavne aktivnosti nisu one koje roditelji ocekuju, vec je to cista propaganda. Nemam uvid u to sta moje dete uci, a uce na primer o svetskim humanitarnim organizacijama za koje svi mi dobro znamo za sta sluze. Skola je postala vrtic da bi roditelji postala i ostala jeftina radna snaga onima kojima treba. Po meni, mnoga zla su nas zadesila u nasim zivotima, ali je ovo jedno od najvecih i najpametnije bi bilo da se narod odmah pobuni. Ali, ne vredi, mozgovi su vec isprani, i niko ne zeli da cuje iskustvo onog cije je inteleigentno dete postalo glupo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.