02. septembar  2019. 12.32  | Izvor: Tanjug

Nenadu Grujičiću "Povelja Grada Sremskih Karlovaca"

SREMSKI KARLOVCI -

Za izuzetne rezultate i dugogodišnju afirmaciju Sremskih Karlovaca u zemlji, okruženju i svetu, kao prvi čovek Brankovoga kola, ugledni pesnik i pisac Nenad Grujičić ovogodišnji je dobitnik "Povelje Grada Sremskih Karlovaca", saopštili su danas organizatori.

Nenad Grujičić je strpljivim i nadahnutim dugogodišnjim radom uspeo da od Brankovog kola stvori vrhunski brend srpske kulture.

samlica na soru nenad grujicic 696x355 jpg

Jesenja manifestacija "Brankovo kolo" i "Prolećni Brankovi Dani" svake godine okupljaju najeminentnije pesnike, pisce, dramske, muzičke i likovne umetnike, te filozofe i duhovnike iz zemlje i sveta, ali i mlade autore kojima daje konkretnu podršku i snažna krila na poljima poezije, umetnosti i kulture.

U prepoznatljivom i, kroz vreme, filigranski formiranom konceptu Brankovoga kola, uvek sa svežim i mladolikim sadržajima najvišeg pesničkog i umetničkog kvaliteta, te nekolikim prestižnim nagradama i priznanjima sve do međunarodnog karaktera, koja nose imena Branka Radičevića, Stražilova i Sremskih Karlovaca, Brankovo kolo je postalo mesto prestižnog pojavljivanja i istinske afirmacije poezije, književnosti, umetnosti i kulture.

Nenad Grujičić je mnogo učinio da Brankovo kolo istinski doprinese afirmaciji i popularizaciji Sremskih Karlovaca i Stražilova, čija vekovna sionska i parnasovska simbolika predstavljaju neponovljivu boju i retkost na mapi i u dubini naše poezije, kulture, umetnosti i duhovnosti.

U koncentričnim krugovima, šireći svoju jedinstvenu misiju, pesnički i kulturni uticaj na Novi Sad, Vojvodinu, Srbiju, region i šire, pod vođstvom Nenada Grujičića, Brankovo kolo je odavno nadišlo lokalnu dimenziju i dostiglo univerzalne visine.

Kao istaknuti pesnik i pisac, Nenad Grujičić je svojim književnim delima doprineo kultivisanoj promociji Sremskih Karlovaca i Novoga Sada.

Među skoro četrdeset njegovih objavljenih dela nalazi se i poznata knjiga o Radičeviću ''Branko - pesnik mladosti'', koja je doživela veliki broj izdanja.

Visoko priznanje "Povelja Grada Sremskih Karlovaca" Nenadu Grujičiću svečano će biti uručena 16. septembra, na Dan Sremskih Karlovaca, u zgradi Magistrata.

Srodne vesti