Povećana ulaganja u obrazovanje 1Gimnazijalci u klupama za dve nedelje Foto: S. Župljanin

Danas školovanje u Novom Pazaru počinje 1.550 đaka prvaka. Njima danas u pohode sa najbližim saradnicima stiže novopazarski gradonačelnik Nihad Biševac i uručiće im školski pribor, koji im poklanja lokalna samouprava.

To je postala tradicija u ovom gradu, u kojem u 15 osnovnih i šest srednjih škola znanje stiče blizu 17.500 učenika.

Članica gradskog veća zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović kaže da škole na teritoriji grada spremno dočekuju početak nove školske godine.

– Letnji raspust smo iskoristili za renoviranja gde je bilo neophodno, krečenje, obnavljanje nameštaja, sređivanje elektro i grejnih instalacija i mokrih čvorova i uređivanje školskih dvorišta. Vodili smo računa o prioritetima – naglašava Demčović i izdvaja najobimnije radove na Gimnaziji i osnovnim školama „Desanka Maksimović“ i „Bratstvo“.

Zbog kompletne rekonstrukcije zgrade, nova školska godina u Gimnaziji počeće dve nedelje kasnije. Na najstarijoj srednjoj školi u gradu zamenjena je kompletna stolarija, urađena fasada, izgrađeni su novi mokri čvorovi, urađena izolacija na ravnom krovu i atrijumu i zamenjene toplovodne, elektroenergetske, telekomunikacione, signalne i hidrotehničke instalacije. Investicija je vredna 600.000 evra, a sredstva su obezbedili Kancelarija za javna ulaganja i lokalna samouprava. Iz istih izvora biće finansirana i rekonstrukcija osnovnih škola „Desanka Maksimović“ i „Bratstvo“, koja bi trebalo da dobije i bazen.

Nova školska godina znači i nastavljanje uvođenja novih aktivnosti. Prvi put lokalna samouprava će, danas, dodeliti i po 5.000 dinara učenicima sa posebnim potrebama i bez roditeljskog staranja. Minulih godina zaživelo je nagrađivanje učenika generacije iz svih osnovnih i srednjih škola, a od ove lokalna samouprava počela je da stipendira najbolje studente iz ovog grada. Prvi put stipendije je dobio 61 student čije su prosečne ocene iznad devet.

– Ove godine počeli smo da nagrađujemo i učenike koji su na republičkim takmičenjima ostvarili zapažene rezultate, kao i njihove nastavnike. Uvodimo i nagrađivanje učenika nižih razreda, koji na takmičenjima iz raznih predmeta postignu zapažene rezultate. Na taj način naše đake osnažujemo da postižu još bolje rezultate u sticanju znanja – ističe Demčović.

Nisu zaboravljeni ni nastavnici. Na kraju kalendarske godine, za one koji završavaju radni vek, u gradskoj upravi se priređuje prijem i uručuju prigodni pokloni. Počelo je prošle, a nastaviće se i ove godine.

Nove aktivnosti, a problemi stari. Novi Pazar ima hronični problem nedostatka učioničkog prostora. U odeljenjima je i dalje po više od 30 učenika. Od osam osnovnih škola na gradskom području, u četiri se nastava odvija u tri smene. U njima ima duplo više učenika od projektovanih kapaciteta.

Izgradnja dve nove škole, „Meša Selimović“ i „Ćamil Sijarić“ pre nekoliko godina samo je delimično rešila problem. Nova škola će se graditi u naselju Šutenovac. Gradska uprava je otkupila parcelu. Ministarstvo prosvete finansiraće njenu izgradnju, obećao je pre dve godine ministar prosvete Mladen Šarčević.

U gradskom budžetu se svake godine sve više sredstava opredeljuje za obrazovanje. Prvobitnom odlukom u budžetu je bilo planirano da se za unapređenje obrazovanja izdvoji 176 miliona dinara, odnosno 113 miliona za osnovne i 63 miliona dinara za srednje škole. Rebalansom budžeta pre mesec dana za školstvo je namenjeno skoro 219,6 miliona dinara, od čega će za osnovne škole biće utrošeno 145,9 miliona, a za srednje 73,7 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari