Babiš bez odgovornosti pred sudom za zloupotrebu

Češki premijer Andrej Babiš i njegova porodica neće morati da odgovaraju pred sudom za zloupotrebu dva miliona evra evropskih dotacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2019.

09:44

Babiš bez odgovornosti pred sudom za zloupotrebu
Foto: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU

Zloupotrebljen novac je za porodičnu farmu "Rodino gnezdo".

Državni tužilac Jaroslav Šaroh je odbio predlog policije da se posle trogodišnje istrage optužnica pošalje sudu, saznaje nezvanično češki list "DenjikN".

Odluku tužioca da obustavi krivično gonjenje premijera mora još da potvrdi rukovodstvo Gradskog državnog tužilaštva u Pragu. Tako ipak postoji minimalna šansa da se preinači odluka tužioca i predmet ili vrati policiji na doradu, ili da se optužnica pošalje sudu.

Istraživalo se da li je premijer Babiš - drugi najbogatiji tajkun u Češkoj, zloupotrebio evropske fondove kada je buduću farmu "Rodino gnezdo" 2007. godine formalno izdvojio iz svog koncerna "Agrofert", kako bi farma dobila dotacije za mala preduzeća, što u sklopu njegovog agro i hemijskog koncerna ne bi mogla. Posle kontrolnog perioda od pet godina farmu je vratio u Agrofert.

Uz Babiša je optuženo još petoro ljudi, među njima i Babišova supruga Monika, njen brat i Babišova ćerka iz prvog braka, dok je istraga sina iz prvog braka izdvojena, pošto se Andrej Babiš mlađi brani da je duševno bolestan. Jedno vreme, kada je pokrenuta istraga, boravio je na Krimu, te češka policija nije mogla da dopre do njega.

Istragu tih mahinacija vodila je 2016. godine i Evropska služba za suzbijanje prevara OLAF i konstatovala da su u zahtevu za dotaciju bili lažni podaci. Pošto su, po svemu sudeći, prekršene odredbe Krivičnog zakona Češke, zatražila je da Češka tu dotaciju izuzme iz evropskih projekata, a "Agrofert" je dva miliona evra vratio u junu prošle godine.

"To je samo afera koju su napravili mediji. To je potpuna besmislica, nikakve prevare nije bilo niti je moglo da bude. Nadam se da će pravosuđe odlučiti u moju korist, tada ću verovati da kod nas postoji pravda", kazao je u nedelju premijer Babiš za TV "Prima".

Andrej Babiš je naglasio da čak i ako bi morao da odgovara pred sudom, ne bi podneo ostavku, jer, kako je kazao "pravda je na mojoj strani", a "svinjarija je to što su u aferu uvukli i moju porodicu".

Desetine hiljada ljudi su širom Češke demonstrirale od aprila ove godine sa zahtevom da krivično gonjeni premijer podnese ostavku. Krajem juna su se u praškom parku Letna okupile 283.000 ljudi, što je bio najmasovniji protest u Češkoj od "Plišane revolucije" 1989. godine.

Zbog afere je Babiš, bez obzira na veliku podršku predsednika Češke Miloša Zemana, imao problema da u Parlamentu dobije poverenje za svoju vladu 2018. godine i morao je da se osloni na podršku opozicionih nereformisanih komunista.

Opozicija je na nezvanične vesti da je krivično gonjenje premijera obustavljeno reagovala upozorenjem da bi i za samog Babiša bilo bolje da ide na sud koji bi ga oslobodio optužbi.

"Veoma je važno kako će se obrazložiti obustavljanje gonjenja. Ne sme da postoji ni trčak sumnje da u Češkoj postoje dve pravde: jedna za premijera, druga za obične građane", poručio je na Tviteru lider opozicione liberalne stranke TOP09 Jirži Pospišil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: