Stižu nam hitovi iz Venecije

R. RADOSAVLjEVIĆ

02. 09. 2019. u 07:36

Ostvarenja velikih autora koji su u trci za "Zlatnog lava" u našim bioskopima. Gledaćemo dela Polanskog, Kore Ede, Asajasa, a u septembru Breda Pita

Стижу нам хитови из Венеције

"Istina" / Foto Promo

I POSLE ovogodišnje Venecije koja se završava 7. septembra, sa jednog od najznačajnijih i najglamuroznijih festivala pred našom publikom će biti neka od najznačajnijih ostvarenja velikih autora, koji su favoriti za "Zlatnog lava".

Na repertoar naših bioskopa već 19. septembra stiže film "Ad astra" nagrađivanog reditelja Džejmsa Greja, sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi, koji je u sali Grande na Lidu ispraćen višeminutnim ovacijama. Film je inspirisan romanom Džozefa Konrada "Srce tame", a Pit, koji je i njegov producent, u ulozi Roja Mekbrajda vodi publiku kroz Sunčev sistem, u koji kreće da pronađe svog oca (igra ga Tomi Li Džouns), astronauta koji je nestao pre više od decenije tokom misije na Neptunu.

"Za mene je ovaj film bio veliki izazov. Priča je vrlo delikatna, zapravo predstavlja jedno potpuno intimno putovanje duše", izjavio je Pit u Veneciji posle premijere "Ad astre".

Zahvaljujući distributerskoj saradnji našeg "Megakom filma" (Igor Stanković) i slovenačkog "Fivia" (Janko Čretnik), i film "Istina" Hirokazua Kore Ede, sa Katrin Denev i Žilijet Binoš u glavnim ulogama, kojim je otvorena 76. Mostra, naći će se u srpskim bioskopima. Ova izuzetna porodična drama slavnog japanskog reditelja, kako su ocenili festivalski kritičari, poslužila je i za bravure dve francuske dive. Radnja prvog filma koji je Kore Eda snimio van domovine događa se u kući legendarne i već ostarele glumice Fabijen (Katrin Denev), kojoj u posetu povodom izlaska njene autobiografije iz Njujorka stiže ćerka, scenaristkinja Lumir (Žilijet Binoš), s mužem, trećerazrednim TV glumcem i lečenim alkoholičarom (Itan Houk), i malenom ćerkom Šarlot... To porodično okupljanje otvoriće čitav lavirint složenih odnosa između roditelja i dece, porodičnih generacija, kao i odnosa porodice i spoljašnjeg sveta...

Sa Mostre nam stiže i novo ostvarenje Olivijea Asajasa, jednog od najradikalnijih francuskih reditelja, venecijanskog i kanskog laureata, čije filmove naša publika dobro poznaje. On se za "Zlatnog lava" ove godine takmiči dramom Wasp Network ("Osinja mreža"), koja je na Lido dovela zvezdu Penelope Kruz koja igra glavnu junakinju, Gaela Garsiju, Bernala i Edgara Ramireza.

"Ad astra"


Iz glavnog takmičarskog programa 76. Venecije gledaćemo i "Gloriju mundi" francuskog reditelja Robera Gedigjana, kao i "Počasnog gosta" Atoma Egojana, slavnog jermensko-kanadskog reditelja, kanskog laureata koji je imao dve nominacije za Oskar, a do kraja festivala lista filmova koji će biti pred našom publikom sigurno će imati još naslova.

"Osinja mreža" / Foto Promo


AFERA DRAJFUS

UKOLIKO se ostvare prognoze tradicionalnih "kladionica" koje prate najveće festivale, u naše bioskope stiže i pobednik 76. Mostre, novi film "Optužujem" legendarnog reditelja Romana Polanskog, koji je u italijanskim medijima još na startu izdvojen kao najveći favorit. Jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice u svom novom ostvarenju oživljava čuvenu aferu "Drajfus" iz 1894. godine, kada je mladi francuski oficir jevrejskog porekla ražalovan i osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu, što je bio i početak antisemitizma u Evropi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije