Okolina

Antički kosturi otkriveni u Hrvatskoj

Antički kosturi otkriveni u Hrvatskoj
Foto: N.N. | Antički kosturi otkriveni u Hrvatskoj

​Arheolozi su otkrili tri antička kostura u Hrvatskoj, a dva od njih su imala šiljaste, neprirodno deformisane lobanje. Obje lobanje su izvajane u različite oblike, vjerovatno kao način da se pokaže da su pripadale različitim kulturnim grupama.

Umjetna kranijalna deformacija se koristila u mnogim dijelovima svijeta, od Evroazije do Afrike i Južne Amerike. To je vajanje nečije lobanje, kroz korištenje uskih ukrasa za glavu, poveza ili čvrstih predmeta - dok je lobanja još nerazvijena, odnosno dječja.

Antičke kulture su imale različite razloge da rade ovo, od prikazivanja socijalnog statusa do kreiranja nečega za šta su vjerovali da je ljepša lobanja.

Najraniji poznati ovakav zahvat se desio prije 12.000 godina u antičkoj Kini, ali nije jasno da li se ovo proširilo od tamo ili je započeto nezavisno od Kine u različitim dijelovima svijeta.

U ovom slučaju arheolozi su pronašli tri ovakva kostura u hrvatskom gradu Hermanov Vinograd. Analizirali su kosture koristeći razne metode, uključujući DNK analizu i radiografiju - metodu koja uključuje korištenje radijacije kako bi se vidjelo šta se nalazi u lobanji.

Analize su otkrile da su u pitanju bili muškarci između 12 i 16 godina. Svi kosturi su pokazali dokaze o neuhranjenosti, ali to nije zasigurno razlog njihove smrti.

"Mogli su patiti od neke bolesti koja ih je brzo ubila i nije ostavila tragove na kostima, kao što je kuga", rekao je bioarheolog Mario Novak sa Instituta za antropološko istraživanje u Zagrebu.

Analize su takođe otkrile da su sva tri dječaka živjela između 415. i 560. godine, što je vrlo turbulentan period u istoriji Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije