Najnovije vesti
Vesti Svet
AMERIKA U PANICI Uragan "Dorijan" ojačao na NAJJAČU KATEGORIJU, Bahami se spremaju za udar

AMERIKA U PANICI Uragan "Dorijan" ojačao na NAJJAČU KATEGORIJU, Bahami se spremaju za udar

Uragan "Dorijan" ojačao je i sada se zvanično vodi kao uragan kategorije pet, što znači da može da izazove katastrofalne nivoe razaranje.

Uragan Dorijan Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
Uragan Dorijan

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je danas da je maksimalna jačina vetra dostigla brzinu od 260 kilometara na čas i da se kreće na zapad brzinom od 13 kilometara na čas.

Očekuje se da će "Dorijan" Bahame pogoditi danas, donoseći razorne vetrove i obilne kiše. Prva na udaru su ostrva Abakos, centralna ostrva Bahamskog arhipelaga, gde bi "Dorijan" trebalo da udari u nedelju ujutru po lokalnom vremenu.

Premijer Bahama Hubert Minis rekao je na pres konferenciji da je 73.000 ljudi ugroženo olujom i upozorio stanovnike manjih ostrva da se evakuišu, javio je Rojters.

Hoteli su zatvoreni, a mnogi stanovnici su potražili sklonište u crkvama, školama i drugim objektima u iščekivanju udara uragana kasnije tokom dana. Vlasti su zatvorile neke aerodrome na udaljenim ostrvima, ali glavni međunarodni aerodrom još uvek je otvoren.

Florida pošteđena, Džordžija i Karoline na udaru?

Dorijan je trenutno udaljen oko 450 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi, javio je AP. Iako se očekivalo da će udariti na Floridu, prema sadašnjim prognozama, to sada ne deluje izvesno.

Očekuje da će se uragan usmeriti na Džordžiju i obe Karoline, ali ipak stručnjaci upozoravaju da bi "Dorijan" mogao da izazove opasne poplave čak iako ne bude direktno udario u kopno.

Gradonačelnik Majamija Fransis Suares proglasio je vanrednu stanje u subotu popodne zbog eventualne pretnje uragana Dorijan.