Život

Ispod Dinare okupili se prognani Srbi Gubinske parohije u Livanjskom polju

Ispod Dinare okupili se prognani Srbi Gubinske parohije u Livanjskom polju
Foto: Srna | Ispod Dinare okupili se prognani Srbi Gubinske parohije u Livanjskom polju

LIVNO - Sela Gubinske parohije u Livanjskom polju, tokom "Zavičajnih dana" ugostila su oko 800 Srba, čiji su korijeni s tog prostora podno Dinare, gdje je danas obnovljeno tridesetak kuća, a do rata je tu bilo više od 600 domaćinstava.

Trodnevnu manifestaciju "Zavičajni dani u Gubinskoj parohiji, koja je održana u Gubinu i završena je sinić, organizovalo je Zavičajno udruženje "Ognjište". Cilj je bio da se okupe prognani Srbi sa ovog prostoa da ne bi zaboravili svoje korijene.

Predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja Nedeljko Vukovljak rekao je Srni da je ovogodišnje saborovanje u okupilo oko 800 Srba i privuklo njihovu veliku pažnju.

"Juče smo organizovali `Zavičajnu olimpijadu` na kojoj je bilo prisutno oko 150 ljudi. Takmičili su se u malom fudbalu, balotama, bacanju kamena s ramena, navlačenju konopca. Posebnu pažnju privukli su najmlađi čiji roditelji vuku korijene iz ovih krajeva", rekao je Vukovljak.

On je dodao da je "Zavičajnu olipijadu" finansijski pomogla i srpski ministar u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta, koja je zadužena za resore rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih.

Član Udruženja Obrad Vukovljak rekao je Srni da je tokom trajanja manifestacije sve izgledalo kao i prije 25 godine, odnosno prije rata, zbog ljudi koji su tu bili.

"Dječija graja, igra, pjesma. Ako Bog da, vjerujem da će za koju godinu ponovo da se vrati život u sela podno Dinare u Livanjskom polju", istakao je Vukovljak, koji je došao sa granice Austrije i Švajcarske u zavičaj, gdje je obnovio svoju kuću.

Od prijeratnih 600 domaćinstava u sedam sela gubinske parohije, danas je tek tridesetak kuća srpskih povratnika.

Lazo Pajčin, porijeklom iz Gubina i član Udruženja, priča kako je zavičaj prognanih Srba iz Livanjskog polja zauvijek u njihovim srcima, ali i ukazao na važnost podrške Repubike Srpske i Srbije koju daju za njihov opstanak i ostanak u ovom dijelu Krajine.

"Izuzetno nam je drago što, iako živimo daleko od granica Republike Srpske, imamo njenu podršku i znamo da možemo da računamo na pomoć naše braće i iz Srpske i iz Srbije", rekao je Pajčin Srni.

On je podsjetio da je u Gubinu u toku gradnja crkveno-narodnog konaka pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, za koji se nada da će biti završen u što skorije vrijeme. Vrijednost konaka je oko 200.000 KM, a novac je prikupljan i tokom manifestacije "Zavičajni dani".

Srpski povratnici u Livanjsko polje ističu da je život veoma težak, jer putevi nisu izgrađeni, a imaju problema i sa vodosnabdijevanjem i zdravstvenom zaštitom, dok se hranom i osnovnim životnim namirnicama snabdijevaju u pokretnim prodavnicama.

Navode da vjekovno srpsko gnijezdo podno Dinare, koje nikome ne pripada, tiho spava, čeka i nada se nekim boljim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije