Nova vest
Košarka

Nedelja, 01.09.2019.

11:30

Snajperisti, tornjevi i srpski "trejdmark"

Košarkaši Srbije su na impresivan način otvorili Svetsko prvenstvo, sa +46 protiv Angole i tako pokazali da nisu slučajno glavni favorit za osvajanje zlata.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Snajperisti, tornjevi i srpski
Foto: fiba.basketball

Naravno da je Angola daleko od vrha svetske košarke, ali nikoga nije lako pobediti 105:59, posebno na turniru gde svaki poraz može mnogo da "zaboli".

Međutim, nije razlika ključna stvar u ovoj pobedi, već igra ekipe Aleksandra Đorđevića.

Nakon nekoliko uvodnih minuta dok se naš tim prilagođavao igri rivala, "Orlovi" su brzo uspostavili kontrolu i u laganom ritmu krenuli da gaze afričku selekciju.

Angola je najavila da će pokušati da ubrza igru kako bi parirala, ali joj to nije pošlo za rukom. Štaviše, brza igra je odgovarala i našoj selekciji.

Potom su pokušali na "mišiće" da dođu do daha, ali smo im odgovorili istom merom i potpuo "ugasili.

1. Snajperisti

Srbija je protiv Angole imala fenomenalno šutersko veče. Naši košarkaši su pogodili 13 od 20 šuteva sa distance, što je impresivnih 65%

Taj učinak ne umanjuju ni ime ni (ne)kvalitet rivala, jer svako protiv svakoga može da šutre trojki koliko želi, ali neće da ih ubaci dovoljno.

Bogdan Bogdanović je već "namestio ruku" i "sasuo" pet trojki, za 15 od svoja 24 poena. Tri je ubacio u prvom periodu u trenucima kada je Srbija uspostavljala kontrolu.

Međutim, nije bek Sakramento Kingsa bio opasan sa "perimetra". "Rešetali" su još Gudurić, Simonović, Birčević i Jović.

Ako naš tim nastavi da šutira na bar približnom nivou, nijedan rival neće imati mira jer bi najveći adut Srbije trebalo da bude reket.

2. Tornjevi

Upravo je taj reket bio glavna podrška Bogdanoviću na premijeri Mundobasketa. Jokić, Milutinov i Marjanović su dominirali pod košem.

To možda zvuči lako, ali Angola je više nego nezgodan izazov u reketu, jer se fokusira upravo na fizičku igru, a zbog nemoći protiv Srbije su Afrikanci često prelazili granicu.

Stoga ni ne čude brojni prigovori Milutinova arbitrima, jer su igrači Angole na njegov stil igre koji odlučuje upravo fizička snaga, odgovarali mišićima.

Ipak, to im nije mnogo pomoglo, srpski centar je ubacio 14 poena, većinu u prvom poluvremenu kada se rival još i trudio da parira Srbiji.

Najviše raduje naravno sjajno razumevanje naših centara. Zbog izostanka Bjelice, Jokić je igrao "lažnu" četvorku, što mu je omogućilo da konstantno "dribla" protivničku odbranu.

Čas je ulazio u reket, čak izlazio na blok pleju i zajedno s njim čini dvostruku opciju za proigravanje centra, čas se otvarao na šut sa poludistance i distance.

A pošto ima i osećaj za trojku, pokazao je da će protivničke odbrane imati dosta muke da brane našu "unutrašnju" igru.

Jokić je u kombinaciji sa Milutinovom i bekovima ubrzavao igru ekspresnim i kratkim pasovima, što protivnički centri teško prate, a ukoliko se rival "skupi" u reketu, lopta ide nazad na otvorenog šutera.

Njegova univerzalna igra otvara centrima dosta prostora za igru leđima u reketu, što je osim Milutinova koristio i Marjanović pa je lako stigao do dabl-dabla.

3. Trejdmark

"Lopta je možda naš najbrži igrač", rekao je selektor Đorđević posle Angole. I zaista, čak 32 asistencije je impresivna brojka čak i u pobedi od skoro 50 poena razlike.

Nemamo sebičnog igrača u ekipi, svi podjednako vole i da poentiraju i da asistiraju, a upravo je to zaštitni znak naše ekipe, ili "trejdmark" kako je rekao selektor.

Devet asistencija Jovića, 6 Micića, što je i očekivano od plejmejkera, posebno njihovog stila igre.

Ali, šest proigravanja Jokića sa "četvorke", te po tri Gudurića i Bogdanovića, naših ključnih šutera koji su na ovom meču zajedno ubacili i osam trojki iz 11 pokušaja.

A po dva proigravanja imali su još dvojica visokih igrača kapite Raduljica i Birčević, dok ukupnih 32 dobijamo uz jednu asistenciju Simonovića.

Nije bitno da li se lopta vraća na spoljni šut ili ide u reket, naši igrači su se specijalizovali za brza i efektna dodavanja koja bukvalno čine pola koša.

Sa ovakvom saradnjom, sjajnom šuterskom formom i dominacijom u reketu, uz neizbežnu odbranu koju tek čeka pravi izazov, nema ko šta da traži protiv Srbije u Kini.

"Orlovi" sledeći meč igraju u ponedeljak od 13.30 protiv Filipina, koji su u prvom kolu izgubili sa takođe 46 razlike od Italije (108:62).

U trećem kolu videćemo prvi pravi izazov za Srbiju, duel sa "Azurima" u sredu takođe od 13.30 u Fošanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve