POSLEDNJA RUDNA MIROVNIH PREGOVORA U DOHI: SAD i talibani pred sporazumom posle 18 godina rata u Avganistanu!
Foto: AP

istorijski trenutak

POSLEDNJA RUDNA MIROVNIH PREGOVORA U DOHI: SAD i talibani pred sporazumom posle 18 godina rata u Avganistanu!

Planeta -

SAD i avganistanski talibani su pred zaključivanjem sporazuma o okončanju 18 godina rata u Avganistanu, rekao je jutros američkli izaslanik Zalmaj Kalilzad na kraju poslednje runde mirovnih pregovora u Dohi.

"Mi smo pred potpisivanjem sporazuma koji će smanjiti nasilje i otvoriti put Avganistancima da zajedno sednu i pregovaraju o časnom i trajnom miru", napisao je Kalilzad na Tviteru.

On je ovo napisao osmog i poslednjeg dana devetog kruga pregovora u Kataru izmedju predstavnika SAD i talibana. Rekao je da će kasnije danas stići u Kabul na konsultacije. Portparol talibana u Dohi Suhail Šahin je rekao juče da je sporazum skoro finalizovan.

U Avganistanu se trenutno nalazi između 13.000 i 14.000 američkih vojnika. SAD su intervenisale u toj zemlji 2001. u poteri za ekstremističkom mrežom Al Kaidom odgovornom za napade 11. septembra i da bi svrgnuli talibane na vlasti u Kabulu. U jeku najvećih borbi 2011. godine američki kontingent je brojao 98.000 ljudi.

Američki predsednik Donald Tramp koji želi da prekine "beskonačne ratove" i "vrati momke kući" tražio je pre godinu dana direktne pregovore sa talibanima.

Deveti krug pregovora, koji se smatra odlučujućim, vođen je u Dohi. Tramp je rekao u četvrtak da u slučaju da se postigne dogovor 8.600 Amerikanaca će u prvo vreme ostati u Avganistanu.

U centru sporazuma o kome se pregovara je veće ili manje povlačenje Amerikanaca u zamenu za obavezivanje pobunjenika da teritorije pod njihovom kontrolom neće više koristiti Al Kaida ili druge "terorističke" grupe.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track