Svi strujomeri ubuduće u vlasništvu EPS-a, to preduzeće dužno da ih i popravlja i menja

Zamena strujomera ubuduće će ići o trošku Elektroprivrede Srbije.
Svi strujomeri ubuduće u vlasništvu EPS-a, to preduzeće dužno da ih i popravlja i menja
Foto: 021
"Dnevnik" piše da je "EPS distribucija" kao operater distributivnog sistema, dobila sagalasnost Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije na plan preuzimanja mernih uređaja, merno-razvodnih ormana, priključnih vodova i drugih uređaja u objektima postojećih kupaca i proizvođača za period 2019-2020. godina.
 
Naime, Zakon o energetici je definisao da svi ti uređaji treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema najkasnije do kraja 2020. godine, a "EPS distribucija" ima obavezu da o preuzimanju obaveštava Ministarstvo rudarstva i energetike i Agenciju za energetiku Srbije, piše Dnevnik.rs.
 
Preuzimanje mernih uređaja, merno-razvodnih ormana i priključnih vodova treba da doprinese njihovom boljem održavanju, kontroli i zameni savremenijom opremom u cilju povećanja tačnosti merenja i smanjenja gubitaka električne energije u distributivnom sistemu.
 
To bi trebalo da znači da korisnici koji već imaju priključak i strujomer više neće biti njihovi vlasnici, odnosno da vlasništvo nad njima prelazi u "EPS distribuciju”, ali i da u slučaju kvara strujomera ili nekog drugog razloga zbog kojih je neophodno da se on zameni, troškove snosi ta kompanija, a ne korisnik.
 
Prilikom preuzimanja mernih uređaja, merno-razvodnog ormana, priključnog voda, instalacija i opreme u merno-razvodnom ormanu kupci i drugi korisnici sistema, ukazuju u "EPS distribucija", neće imati nikakve troškove.
 
Troškovi priključenja na električnu mrežu nisu mali – odnosno premašuju 100.000 dinara, a samo brojilo košta oko 100 evra. Ipak, korisnici/potrošači moraju da znaju da, kada se prvi put priključuju na električnu mrežu, troškove priključenja snose sami. Naime, na osnovu Zakona o energetici, podnosilac zahteva plaća sve troškove priključenja, koji obuhvataju i nabavku brojila, a nakon potisivanja ugovora o preuzimanju s "EPS distribucijom" - sve buduće troškove snosi ta kompanija.
  • Bidza

    19.02.2024 22:49
    daljinsko ocitavanje
    Spostovanjem,,licno mislim da je sve ovo cista sprdacina i pranje para,,cak mislim i da ce biti i kradje Kw od strane epsa,,toboze sadasnji strujomeri usporeni ,,ma kako da ne,,
    daljinsko ocitavanje nema ni u Nemackoj i Svajcerskoj ali kod nas uhuu,,
    Ovo je isto kao da bi na ficu stavili 19" felme,,
    Njihove gubitke ogromne mora narod da pokrije,,
    Pa mi jos ni internet nemamo po selima,,ali zato daljinsko ocitavanje koje isto daljinski mozemo i da povecamo koliko nam treba,,
  • Denis Kladovo

    06.01.2021 14:22
    Imao bih i ja jedno pitanje.Kakav je postupak zamena strujomera sa digitalnim.To jest da sam strujomer kupio od mojih para.Sto znaci da zelim digitalni strujomer.
  • Redovni Platiša

    06.01.2021 09:13
    Danak
    U normalnim zemljama se do vlasništva nečega, dolaze njegovom kupovinom. Po kojoj ceni će EPS da kupi moja brojila i orman, koji su trenutno moje vlasništvo, i koje sam ja kupio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.