Skup francuskih Žutih prsluka u Ženevi 1Foto:Beta-AP (arhivska fotografija)

Nekoliko stotina pripadnika francuskog gradjanskog pokreta „Žuti prsluci“ okupilo se danas između francuske granice i Palate nacija, evropskog sedišta UN u Ženevi, gde su učesnici protesta osudili policijsko nasilje, prenela je agencija Frans pres sa lica mesta.

Demonstranti su nosili i natpise „Stop političkom nasilju“.

„Nalazim se ispred UN kako bi reagovale na uslove (koje je nametnuo francuski predsednik Emanuel) Makron Žutim prslucima jer smo baš iskusili policijsko nasilje“, rekla je predstavnica pokreta.

Na skupu su bili pripadnici pokreta koji navode da su bili žrtve nasilja policije.

Apolitički pokret „Žuti prsluci“, koji je spontano nastao na društvenim mrežama, počeo je polovinom novembra da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo. Protest se kasnije pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva gradjana politikom predsednika Makrona, za koga tvrde da favorizuje bogataše i velike kompanije.

Makron je, sa svoje strane, organizovao veliku debatu sa lokalnim zvaničnicima i gradjanima širom zemlje, a krajem aprila je predložo nekoliko mera za rešavanje krize. Međutim, pokret je nezadovoljan tim merama i nastavio je proteste koji ipak jenjavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari