PODVIG MARATONCA: Jednom rukom preplivao 13,2 kilometra

A. Delić

31. 08. 2019. u 16:02

Radisav Pantović (62) plivao za neobičan rekord na Savi kod Šapca. Ovim poduhvatom podržao paraolimpijce i osobe sa invaliditetom

ПОДВИГ МАРАТОНЦА: Једном руком препливао 13,2 километра

Foto A. Delić

POZNATI maratonski plivač Radisav Rale Pantović (62), na Savi kod Šapca, u četvrtak je za tri sata i 36 minuta, jednom rukom preplivao 13,2 kilometra od sela Drenovac do plaže Stari grad. Na ovaj neobični poduhvat, tehnikom koju je usavršio u rodnom Trsteniku, odvažio se i lane, kada je Savom plivao osam kilometara, a godinu ranije na Zapadnoj Moravi preplivao je nešto više od šest kilometara.

Pročitajte još: Savom plivao samo jednom rukom

Motornim čamcem pratila ga je desetočlana ekipa, koja ga je istovremeno i čuvala i bodrila da istraje na vrlo teškoj stazi, pošto se Pantović borio za rekord. Posebnu podršku u Šapcu je dobio od ovdašnjeg proslavljenog maratonca i svetskog šampiona Vojisava Mijića, koji je veliku plivačku slavu zavredeo preplivavši Lamanš.

- Imali smo malih tehničkih problema na početku, pošto je zapelo oko duvanja vojnog čamca, ali Bogu hvala sve drugo je u najboljem redu. Rale je plivao kao zmaj, Sava je topla, a dan kao stvoren za boravak u vodi i na vodi - rekao nam je pred dolazak u cilj Mijić, koji je do kraja bdeo nad Pantovićem.

- Bolje je nego prošle godine, jer sam upoznao vašu lepu Savu - rekao je Pantović za "Novosti" po izlasku iz reke. - Sve je proteklo po planu i mnogo lakše nego što sam očekivao. Ovo je, ipak, mnogo drugačiji način plivanja, a moja ideja bila je da podržim paraolimpijce i osobe sa invaliditetom.

Sava je, kaže, mnogo mirnija od njegove Morave, posebno ovih vrelih dana. Olakšavajuća okolnost bila je i visoka temperatura vode koja je dostigla čak 27 stepeni, pa je mogao da se prepusti reci.

Ovaj maratonac, koji je u karijeri preplivao skoro 4.000 kilometara, veoma je vešt u vodi. Prijatelji kažu da je to zato jer je rođen i odrastao na obali Morave, a njegov otac Božidar, poznati zanatlija, koji je radio na Belom dvoru, bio je i skakač u vodu i strastveni ribolovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije