Film i serije

Mostra: Rodna neravnopravnost i kontroverzni režiseri

Mostra: Rodna neravnopravnost i kontroverzni režiseri
Foto: Tanjug | Mostra: Rodna neravnopravnost i kontroverzni režiseri

VENECIJA - Bred Pit, Skarlet Johanson, Meril Strip i Robert de Niro samo su neke od holivudskih zvezda koje su se prošetale crvenim tepihom na 76. filmskom festivalu u Veneciji, koji će trajati do 7. septembra.

Ovogodišnju Mostru obiležili su učešće kontroverznih režisera i nastavak rodne nejednakosti, iako kombinacija najboljih holivudskih ostvarenja i manje poznatih umjetničkih filmova obećavaju visok kvalitet i veliku pažnju.

U trku za "Zlatnog lava" ove godine je ušao 21 film, ali i učesnici i mediji ističu da su samo dva režirale žene. 

Iako su žene na čelu žirija dva ključna programa festivala, argentinska rediteljka Lukrecija Martel u glavnoj konkurenciji i italijanska rediteljka Suzana Nikiareli u programu "Horizonti", već na prvoj konferenciji za novinare pitanje zastupljenosti žena među kandidatima za "Zlatnog lava" i ostale nagrade izbilo je na površinu.

Martel je istakla da je broj muškaraca i žena među nominovanim rediteljima trebalo da bude izjednačen. 

Pitanje rodne ravnopravnosti bilo je aktuelno još prošle godine, kada je u konkurenciji bila samo jedna rediteljka. 

Časopis Holivud reporter optužio tada selektore festivala da njihov izbor odražava "italijansku kulturu otrovne muževnosti".

Šef Mostre, Alberto Barbera je na to odgovorio da bi za jednog režisera bilo zaista uvredljivo kada bi njegov film bio izabran zbog njegovog pola i da su filmovi birani na osnovu kvaliteta. 

Još jednu kontroverzu izazvao je ulazak u konkurenciju novog filma Romana Polanskog "Oficir i špijun", zasnovanog na aferi "Drajfus" koja je u 19. veku potresla Francusku, s obzirom na to da je reditelj optužen za seksualne prestupe.

Reuters navodi da je režiser pokušao da uporedi sopstvenu situaciju sa onom u kojoj se našao Jevrejin Alfred Drajfus, artiljerijski oficir u francuskoj vojsci, koji je osuđen za izdaju i prebačen na Ðavolje ostrvo, gde su francuski zatvorenici izdržavali kazne.

Afera je podelila tadašnju Francusku jer su mnogi smatrali da je optužba protiv bila motivisna antisemitizmom, a Drajfus je na kraju oslobođen. 

Polanski, koji je pobjegao iz SAD nakon što se 1977. godine izjasnio da je kriv za silovanje 13-godišnje devojčice, rekao je da su mu poznati mnogi detalji o radu tužilaštva koje je i pokazao u filmu i da ga je to jasno inspirisalo. 

Francusko-poljski režiser se nije pojavio u Veneciji. 

Ništa manje kontroverzno nije prikazivanje filma "Američka koža" Nejta Parkera, glumca i režisera koji je takođe optužen za silovanje. 

Parker je dobio nagradu velikog žirija na Sandens festivalu 2016. za film o ropstvu "Rođenje nacije", prije nego što su isplivale optužbe za silovanje, a film izgubio milione nakon što ga je Foks kupio za 17,5 miliona dolara. 

Parker i njegov cimer sa koledža Žan Selestin su optuženi da su silovali ženu na univerzitetu kasnih 1990-ih. Parker je oslobođen, a Selestin je osuđen, ali je ta odluka kasnije promenjena. 

Žena se kasnije ubila. 

Tokom Venecijanskog filmskog festivala slavnom španskom reditelju Pedru Almodovaru uručen je "Zlatni lav" za životno delo.

Almodovar je u Veneciji debitovao još 1983. godine sa komedijom "Mračne navike", a njegov film "Žena na ivici nervnog sloma" iz 1998. godine bio je među nominovanim za "Zlatnog lava" za najbolji film.

"Venecija je mjesto gdje sam se rodio kao reditelj. Za mene je to nešto jako posebno", rekao je Almodovar.

Crvenim tepihom na Lidu, pored Almodovara, prošle su i druge megazvezde svjetske kinematografije - Bred Pit koji će u Veneciji predstaviti naučno-fantastični film "Ad Astra", zajedno sa nagrađivanim rediteljem Džejmsom Grejom. 

Na 76. Mostri je i Robert de Niro, ikona holivudskog filma, koji je stigao sa "Džokerom", reditelja Toda Filipsa, pričom koja istražuje korene čuvenog protivnika Betmena, a u njegovom društvu je i Žoakim Feniks, koji takođe igra u ovom filmu.

Tu su i zvezde Meril Strip, Geri Oldman i Antonio Banderas, zajedno sa rediteljem Stivenom Soderbergom, u čijem trileru The Laundromat o aferi panamskih dokumenata igraju glavne uloge.

Veliku pažnju italijanskih medija još pre dolaska na Lido dobili su Džoni Dep i Robert Patinson, koji igraju glavne uloge u filmu "Čekajući varvare", snimljenom po romanu južnoafričkog pisca JM Koecea o useljavanju i rasizmu, kao i Skarlet Johanson, koja igra glavnu junakinju u poluautobiografskoj drami "Priča o braku" Noe Bombaša.

Festival će 7. septembra zatvoriti triler "Spaljena narandžasta jeres" italijanskog režisera Dzuzepea Kapotondija, a posebna poslastica je pojavljivanje Mika Džegera u glavnoj ulozi.

Džeger, koji je godinama balansirao između Roling stonsa i velikog ekrana igra bogatog kolekcionara koji bi dao sve da nabavi delo legendarnog slikara, prenoi Dojče vele. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije