Ruski milijarder otkrio tajnu svog uspeha: Briga za obične radnike čini čuda

Vlasnik i predsednik saveta direktora kompanije Severstalj, milijarder Aleksej Mordašov otkrio je svoju formulu vođenja uspešnog biznisa.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.08.2019.

12:10

Ruski milijarder otkrio tajnu svog uspeha: Briga za obične radnike čini čuda
FOTO: Depositphotos, IgorTishenko

Prema rečima Mordašova, ključni faktor za uspeh biznisa u dugoročnoj perspektivi je briga za obične radnike.

"Treba uzeti kao aksiomu da se svaki radnik, od najnižeg do top-menadžera, razume u svoj posao bolje od vas, a da je vaš posao kao rukovodioca samo da mu pomognete u samorealizaciji. Iznenadićete se kakve ideje ćete dobiti, ako zauzmete stav trenera, a ne zidara koji uvek zna sve najbolje", smatra Mordašov.

On je naglasio i da biznis treba da bude savremen sa tačke gledišta tehnologija i prakse upravljanja.

Za to je potrebno napraviti sredinu u skladu sa željama klijenata, na vreme prepoznati i uvesti nove tehnologije i metode.

"Najlakše je potrošiti ogroman novac na investicije, ali da li to garantuje da će sve automatski proraditi kao sat i da li će momentalno donositi rezultate? Potrebno je stvoriti ceo ekosistem, kako inovacije ne bi postale strani element za radnike kompanije. Svi naši ljudi, od top-menadžera do običnih radnika, treba da budu zainteresovani za zajednički cilj. Svaki radnik treba da postane, u nekom smislu, direktor prodaje", smatra ruski milijarder.

Mordašov je dodao da je u nekom trenutku prestao da radi po poslovnim principima Henrija Forda, koji je govorio da klijent može da dobije automobil bilo koje boje, ako je ona crna.

On je naglasio i da ruski biznis tek treba da nauči mnogo toga: da služi klijentu, da postane odgovoran, da bude spreman za stalne promene kako bi odgovorio na tehnološke izazove savremenog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: