Zimski sportovi

Ilma Kazazić: Svaki pad je jedna stepenica više ka uspjehu

Ilma Kazazić: Svaki pad je jedna stepenica više ka uspjehu
Foto: N.N. | Ilma Kazazić: Svaki pad je jedna stepenica više ka uspjehu

Prva stvar, moraš otvoriti oči. Ne očekuj dobrodošlicu u stvarnost ako ne učiniš mali, ali presudni korak ka ostatku života. Ako nemaš plan, ako nemaš cilj i ako nemaš prave ljude oko sebe, uspjeh će izostati.

"Moji roditelji su se od mog rođenja borili da ja danas budem ovdje gdje jesam", ovako svoju priču započinje Ilma Kazazić, dvadesetdvogodišnja Sarajka koja se skijanjem počela baviti kada je imala četiri godine.

Danas je jedna od najuspješnijih bh. skijašica i jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na posljednjim Paraolimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Ilma je prilikom porođaja izvučena na vakuum, gdje je došlo do oštećenja živca u koljenu. Ljekari u Bosni i Hercegovini su tada rekli da je dijagnozu moguće uspostaviti tek sa dvanaest godina. Upornošću njenih roditelja Ilma je sa tri godine dobila dijagnozu blažeg oblika cerebralne paralize.

"Nakon što su saznali koja je dijagnoza u pitanju, počeli smo sa fizikalnim terapijama, koje je kasnije zamijenio sport. Skijanjem sam se bavila rekreativno, uživala sam na planinama sa ocem i prijateljima. Prvo sam trenirala ritmičku gimnastiku, a zatim plivanje. Ipak, skijanjem se počinjem baviti profesionalno i odlazimo na prva takmičenja i ostvarujem prve zapažene rezultate", ispričala je Ilma.

Kako ističe, ovo gdje je danas, između ostalih, duguje i svom treneru Senadu Turkoviću.

"Moja najveća motivacija i snaga je moj profesor rahmetli Senad Turković. S njim sam kročila u ovaj ozbiljni i profesionalni svijet sporta, ostvarila prve rezultate, osvojila prve medalje i pokrenula ovaj točak paraolimpijskog alpskog skijanja u BiH koji privlači mlade ljude sa invaliditetom", rekla je Ilma.

Ona je dodala da, iako on danas više nije sa nama, njoj je ostavljeno u amanet da ovaj skijaški svijet ostane budan i na našim prostorima te se nada da će u budućnosti biti više mladih koji će izaći iz sjene straha od reakcija okoline i početi se baviti sportom, te nastaviti njenim putem. 

"Već sam jednom prilikom objasnila da ja zaista ništa ne radim 'uprkos' nečemu. Skijam zato što to volim, a uspjesi dolaze radom i trudom, kao i svima koji žele da uspiju u sportu ili nekoj drugoj sferi života", istakla je Ilma.

Ona postiže sjajne rezultate, te je manjak snijega tokom cijele godine ne ometa u tome da radi na sebi i da napreduje u svakom smislu.

"Iako BiH ima olimpijske planine na kojima rado skijam i iskoristim svaki momenat kako za treninge, tako i za uživanje sa svojim prijateljima, veći dio skijaške sezone nema dovoljno snijega za skijanje pa sam primorana da idem vani kako bih obavila pripreme za sezonu i takmičenja. Smatram da se u svemu može uspjeti ako pronađete način i dovoljno se trudite", odlučna je Ilma.

Za svaki uspjeh je potrebno mnogo odricanja i truda, ponekad se neki putevi krče malo teže, no u konačnici istrajnost je presudna kako u postizanju izuzetnih sportskih rezultata, tako i u životu. Ilmi istrajnosti svakako ne nedostaje, te se iz njenih riječi, ali i uspjeha može naučiti mnogo.

"Svaki pad je jedna stepenica više ka uspjehu. Ne dozvoljavam da me padovi izbace iz ritma. Niko nije uspio a da nije doživio niz uspona i padova", iskrena je Ilma.

Ona je učesnica Olimpijskih igara, a šta je to toliko jedinstveno u tom "plamenu" koji gori u sportistima kada je o Olimpijadi riječ, ona kaže da je presudna činjenica da je cijeli svijet fokusiran na Igre tih nekoliko dana.

"Održavaju se svake četiri godine, mogu se takmičiti samo najbolji sportisti svijeta, najveći rang takmičenja,… ovo su samo neki od razloga zašto je baš Olimpijada toliko značajna kako za sportiste, tako i za ljubitelje sporta", objasnila je Ilma.

Njen idući cilj su Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022, a kako ističe, iako do njih ima još dosta vremena, pripreme nikad ne staju.

"Svaki trening, svaka trka je priprema za Igre. Normu nije jednostavno ispuniti, puno faktora igra ulogu. Potrebno je dosta treninga, rada i truda, što zahtijeva puno odricanja i finansijskih sredstava. Daću sve od sebe da ispunim normu kroz naredne četiri godine i da BiH kao i do sada predstavim u najboljem svjetlu", istakla je Ilma.

U Pjongčangu 2018. godine završila je na 12 poziciji, 2019. godine u Kranjskoj gori na Svjetskom prvenstvu osvojila je 8. mjesto u veleslalomu, no ona ne staje, te ističe da je život roller coaster, do vas je hoćete li se prepustiti i uživati u svakom momentu vožnje ili strahovati, opirati se i plakati nad svojom sudbinom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije