Nova vest
Košarka

Petak, 30.08.2019.

06:00

Prva prepreka – da li će opet biti 50 razlike?

Košarkaši Srbije konačno počinju nastup na Svetskom prvenstvu, a imaju i tu čast da ga otvore.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Prva prepreka – da li će opet biti 50 razlike?
Foto: fiba.basketball

Prva prepreka timu Aleksandra Đorđevića je afrička selekcija Angola, koja nije potpuna enigma našoj košarkaškoj javnosti.

Biće ovo osmi susret dve selekcije, a kao što verovatno pretpostavljate nikad nismo izgubili od jednog od najstandardnijih predstavnika "Crnog kontinenta" na svetskim smotrama.

Čak i Đorđevićev tim ima iskustva protiv Angole, jer smo poslednji meč odigrali u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2016.

Slavili smo tog jula u Beogradu sa laganih 83:60, a rival je i dobro prošao jer je u prethodna dva duela gubio sa po 50 poena razlike, oba puta na SP!

U Turskoj 2010. bilo je 94:44, a pre 17 godina u Indijanapolisu 113:63. I te 2002. smo se sastali na startu Mundobasketa koji smo na kraju osvojili. Neka se istorija ponovi i u Kini.

Glavni cilj Angole je da bude najbolje plasirana afrička selekcija na ovom SP, jer to donosi plasman na Olimpijske igre u Japanu sledeće godine.

Najveći adut ove selekcije je iskustvo, u "rosteru" su petorica momaka koji su već igrali na svetskim prvenstvima.

Među njima se pre svega ističe Eduardu Mingas, koji ima 40 godina, a nastup u Kini će mu biti peti na Mundobasketima. Debitovao je upravo 2002. u Indijanapolisu protiv naše selekcije.

Najpoznatije lice u ovom sastavu je ipak centar Janik Moreira. Pre svega jer je prošle sezone igrao za Virtus iz Bolonje, koji je u poslednja četiri meseca predvodio selektor Srbije Đorđević.

"Pokušao sam da ne pričam s njim u naredna 24 sata. Teško je, volim ga i mnogo ga poštujem. Mnogo sam naučio tokom četiri meseca dok sam sarađivao s njim. On je jedan od najboljih trenera s kojima sam radio. Činio me boljim svakog dana", rekao je Moreira.

Selektor je Amerikanac Vil Vojt, koji je osvojio prvenstvo Afrike sa Nigerijom, u kojoj je gajio brzu košarku, a isti stil bi trebalo da odlikuje i Angolu.

"Angola je ponosna ekipa, dobro utrenirana, imaju sistem koji se prepoznaje. Tražeći sličnosti sa drugim ekipama se upada u zamku. Onda tražimo neka rešenja iz takvih utakmica, a svaka ekipa ima svoju atipičnost, pa tako i oni. Ali moramo da gledamo u sebe", kaže Đorđević.

To im ipak nije donelo preterano dobre rezultate tokom priprema – nakon poraza od Portorika, nadigrali su samo podmlađenu selekciju Hrvatske, a zatim gubili redom od Češke, Litvanije i Južne Koreje.

"Nažalost znam previše o Srbiji, jer ste predobri. Gledao sam sve pripremne utakmice, s razlogom brojni ljudi očekuju da Srbija osvoji Svetsko prvenstvo. Veoma talentovan tim, čak i bez Miloša Teodosića"
, rekao je Vojt.

Utakmica između Srbije i Angole počinje u 9.30 po našem vremenu. U drugom meču Grupe D od 13.30 sastaju se Italija i Filipini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve