PIC-a pozvao političke lidere da ne preduzimaju korake koji bi ugrozili funkcionisanje BiH

Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIC) pozvao je političke lidere u BiH da ne preduzimaju korake koji bi „ugrozili puno funkcionisanje državnih institucija“

Izvor: B92

Petak, 30.08.2019.

23:30

PIC-a pozvao političke lidere da ne preduzimaju korake koji bi ugrozili funkcionisanje BiH

"U tom pravcu, Upravni odbor PIC-a još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane“, navedeno je u saopštenju.

UO PIC-a upozorio je da su reforme, kao što je reforma odbrane, formiranje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) na državnom nivou, kao i uspostavljanje indirektnih poreza na državnom nivou, sprovedene uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta.

„Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati“, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da ovakve stavove nije podržala Rusija, kao jedna od članica PIC-a.

Iz Ambasade Rusije u BiH saopšteno je da je sporazum lidera SNSD-a, SDA i HDZ BIH propao, jer su „nepomirljive pozicije u vezi sa slanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO blokirale dijalog“.

„Prinuđeni smo konstatovati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. avgusta načela o formiranju Saveta ministara BiH, praktički je propao“, saopšteno je danas iz ruske ambasade u Sarajevu.

U saopštenju se navodi da su „nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP-a su blokirale dijalog“, ocenjujući da takva situacija „može trajati neodređeno dugo“.

„Istovremeno, važna pitanja za zemlju neće se rešavati, politička i međuetnička napetost će se povećati“, navodi se u saopštenju.

Iz ruske ambasade dalje su naveli da su predložili i konkretno rešenje, koje podrazumeva da se pažnja usmeri na one teme koje ujedinjuju narode BiH i njihove političke vođe, a koje su se našle i u sporazumu političkih lidera od 5. avgusta.

Prema mišljenju ruske ambasade, razlike u stavovima strana u BiH treba da rešavaju buduće institucije, koje će ih, kako se navodi, razmatrati u okviru utvrđenih procedura, u skladu sa zakonima BiH i njenim međunarodnim obavezama.

"Ubeđeni smo da se odluke, koje omogućavaju formiranje Saveta ministara BiH, mogu doneti narednih dana, u skladu sa spomenutim sporazumom između lidera tri vodeće političke stranke u BiH“, ističe se u saopštenju.

Iz ruske ambasade su naveli i da se nisu mogli složiti sa procenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, koje su bili predložene od OHR-a i ostalih članica PIC-a.

Prema saopštenju, predložena izjava ostalih članica PIC-a odstupa od stava ambasade Rusije da situacija u BiH „zahteva urgentne mere“.

Ambasadori zemalja članica PIC-a u BiH juče su održali sastanak, a iz OHR-a je rečeno da se radi o redovnom sastanku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: