30. avgust  2019. 22.56  →  23.50 | Izvor: Tanjug

Metju Palmer specijalni predstavnik SAD za Balkan

BEOGRAD -

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Metju Palmer novi je specijalni predstavnika SAD za Balkan, saopštio je večeras Stejt department.

Palmer će u novoj ulozi već 1. septembra učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu, a zatim će predstavljati SAD na sastancima Kvinte u Briselu i Podgorici, preneo je RTS.

"Palmer će predvoditi naša nastojanja da pojačamo diplomatske napore SAD u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država Zapadnog Balkana u zapadne institucije", saopštio je Stejt department.

Forin polisi o Palmeru: SAD hoće da obnove dijalog BG i PR

Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan odraz je nastojanja Vašingtona da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine i tako okonča dugotrajan spor u jugoistočnoj Evropi, ocenjuje "Forin polisi".

Taj američki magazin, u tekstu objavljenom pre nego što je Palmer i zvanično imenovan, navodi da taj potez Vašingtona predstavlja nastojanje da se smire tenzije između Beograda i Prištine, dve decenije posle oružanog sukoba koji je izazvao intervenciju NATO i na kraju doveo do samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

Za pojedine eksperte, imenovanje karijernog diplomate sa iskustvom sa Balkana, bi koristilo razvoju regiona koji su američki zvaničnici često zanemarivali, makar posle vremena intenzivnih napora da se okončaju krvavi ratovi 1990-ih godina, piše "Forin polisi".

Američki medij upozorava na to da Kina i Rusija nastoje da prošire svoj uticaj na Balkanu, pa bi rešavanje davnih razmimoilaženja u regionu pomoglo da se zemlje približe EU i Zapadu.

Napori čelnika EU, uključujući bivšu šeficu diplomatije Federiku Mogerini, da doprinesu normalizaciji odnosa nisu bili uspešni, navodi "Forin polisi" i dodaje da evropski lideri oklevaju da razgovaraju o proširenju EU i pristupanju novih članica, što je ključni ekonomski i politički podsticaj da Beograd i Priština postignu konačni dogovor.

"Imenovanje novog specijalnog izaslanika za Balkan jasno ukazuje na to da se SAD zvanično više uključuju u ovo pitanje", kaže Danijel Vajdič, ekspert za spoljnu politiku koji prati region i radi na evropskim pitanjima u Odboru za spoljne odnose Senata.

On ocenjuje da to povećava verovatnoću za pronalazak rešenja ovog pitanja pre završetka Trampovog mandata.

Palmer će zadržati svoju trenutnu poziciju zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evroazijska pitanja, piše "Forin polisi".

Američki magazin ocenjuje da su SAD imale vodeću ulogu u uspostavljanju mira na Balkanu posle ratova 1990-ih godina.