Start u senci povreda 1Foto: STARSPORT

Stigli su u Kinu kao aktuelni vicešampioni planete; pripreme su završili kao jedina neporažena selekcija, sa perfektnih 10 pobeda, ali su nažalost, na putu ka Fošanu ostali bez dvojice izuzetno važnih igrača: Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića.

Košarkaši Srbije javnost uveravaju da spremno dočekuju današnji start na Mundobasketu protiv selekcije Angole (9.30), namereni da utakmicama u Grupi D formu podese za zahtevnije izazove u nastavku šampionata. Više od samih kvaliteta reprezentacije koja je 11 puta bila prvak Afrike, selektora Đorđevića verovatno brine još uvek prisutna rovitost Vladimira Lučića, nažalost i Nemanje Bjelice.

Prema nekim informacijama iz Fošana, „orlovi“ bi na startu Mundobasketa mogli da nastupe sa svega 10 igrača u rotaciji, među kojima takođe ima onih koji kubure sa lakšim povredama ili kondicijom, tačnije fizičkom spremom. Selektor je tokom priprema isprobavao razne taktičke varijante; zbog prethodnog „brisanja“ Kalinića i Nedovića, odnosno teških povreda Teodosića i Milosavljevića, pokušao je da deficit na niskom krilu popuni sa Markom Simonovićem, pa čak i Stefanom Birčevićem.

I dok je popularni Simon htenjem, pogotovo u odbrani, pokazao izvesnu snalažljivost na trojci, dobre kretnje bez lopte i solidnu sigurnost u šutu, na Birčevićevom licu videla se zbunjenost i osećaj nekomfornosti. Srbija bi najveću snagu trebalo da ima pod košem, sa čak četvoricom petica visine preko 210 centimetara. Đorđević je neretko u tandemu centara igrao pod košem, poziciono ne insistirajući da jedan od njih bude četvorka. Sa rovitim Lučićem, selektor je i Bjelicu koristio na tri, međutim protiv Angole će morati da osmisli novi plan.

– Angola ima dobru ekipu, imaju veliki individualni potencijal. Fizički su jako dobri, šutiraju, skaču, ali mi smo spremni i jedva čekamo da krene. Znamo da forsiraju trčanje. Igrali smo zanimljivu pripremnu utakmicu protiv ekipe Novog Zelanda, koja mnogo trči. Uspeli smo da pobedimo sa osam igrača, znači, spremni smo – samouveren je Gudurić.

Angola je jedna od najuspešniji afričkih selekcija; sa američkim selektorom na klupi Vilom Vojtom i fizički snažnim i atletski predisponiranim igračima preferira brzu igru sa puno trčanja i realizacija u ranoj fazi napada. Janik Moreira trenutno je najpoznatiji igrač Angole; sa 208 centimetara ima dobru tehniku, pouzdan šut i neko je kome je Aleksandar Đorđević prošle sezone bezgranično verovao vodeći Virtus iz Bolonje.

– Skautirali smo protivnika, njihov meč protiv Litvanije, sa kojima smo takođe igrali. Reč je o fizički snažnoj reprezentaciji, imaju dva, tri igrača koji predvode tu ekipu, ali mislim da uz dobru koncentraciju ne bi trebalo da bude iznenađenja – naglasio je Micić, uz Jovića jedini klasičan organizator igre u reprezentaciji Srbije.

Bjelica definitivno ne igra

Selektor Aleksandar Đorđević je potvrdio da će igrač Sakramento Kingsa propustiti meč u subotu ujutru (9.30). Bjelica ima problema sa cistom koja mu se povremeno pojavljuje na kolenu, objasnio je selektor.

„Bjelica dobro trenira, pod potpunim opterećenjem. Da je u subotu neka jako važna utakmica, da je neka od poslednjih na prvenstvu, siguran sam da bi on rekao: ‘Sale, nema nema problema’. Ali moramo biti pametniji od neke želje“, oprezan je selektor Đorđević.

Moreira: Mnogo volim Đorđevića

Janik Moreira u stanju je da pokriva obe centarske pozicije. Visinom od 208 centimetara moraće da se nosi sa srpskim peticama. Moreira je sarađivao sa selektorom Đorđevićem u Virtusu u drugom delu prošle sezone.

„Pokušavao sam da ne pričam s njim u naredna 24 sata. Sada sam pokušao da samo prođem pored njega, pa je on rekao: ‘Šta, ne pričaš sa mnom?’ Teško je, volim ga i mnogo ga poštujem. Mnogo sam naučio tokom četiri meseca dok sam sarađivao s njim. On je jedan od najboljih trenera s kojima sam radio. Činio me boljim svakog dana. Mi pokušavamo da igramo brzo, da vršimo pritisak preko celog terena. Videćemo, biće veoma teško. Srbija ima sjajne bekove i centre. Znam da će verovatno pokušati da forsiraju igru u reketu, da tako poentiraju. Biće to veliki test za nas. Utakmica traje 40 minuta, svašta može da se dogodi, ali ne verujem da će Saša dozvoliti tako nešto“, nahvalio je Moreira selektora Srbije.

Skandal u Kini: Ni košarkaši nisu mogli u halu

Da je Kina i dalje zemlja velikih rariteta, uprkos neverovatnom privrednom napretku u poslednjoj deceniji, pokazuju brojni primeri po dolasku reprezentacija u Fošan, učesnika Grupe D Svetskog prvenstva. Selektor Angole požalio se na nemanje interneta, nemogućnost dobijanja lopti za trening, čak i elementarnog nepoznavanja engleskog jezika od strane volontera. Bizarna situacija dogodila se i u petak kada je novinarima iz Srbije, ali i samim reprezentativcima onemogućen ulazak u halu, jer navodno nisu imali akreditacije. Da sve bude još neverovatnije i luđe, akreditaciju, recimo, nije dobio ni zvaničan FIBA kamerman koji treba da prenosi utakmicu! Čak je i zvaničan pres ataše FIBA imao problema. Tek nakon intervencije i ubeđivanja omogućen je rad novinarima iz Srbije, ali i samim reprezentativcima naše zemlje.

Raspored za subotu

Grupa D

Angola – Srbija 9.30

Filipini – Italija 13.30

Grupa A

Poljska – Venecuela 10.00

Obala Slonovače – Kina 14.00

Grupa B

Rusija – Nigerija 10.30

Argentina – J. Koreja 14.30

Grupa C

Iran – Portoriko 10.30

Španija – Tunis 14.30

Đorđević: Postoji zamka

„Orlovi“ su pre tri godine lako pobedili Angolu u Beogradu u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a na poslednjem susretu na SP, pre 17 godina u Indijanapolisu, bilo je 50 razlike.

„Jedna maksimalno ozbiljna priprema i ozbiljna utakmica nas očekuje. Mislim da smo dovoljno zreli, dovoljno veliki profesionalci da na pravi način pristupimo utakmici i rešimo je u svoju korist. To je imperativ. Angola je ponosna ekipa, dobro utrenirana, imaju sistem koji se prepoznaje. Tražeći sličnosti sa drugim ekipama se upada u zamku. Onda tražimo neka rešenja iz takvih utakmica, a svaka ekipa ima svoju atipičnost, pa tako i oni. Moramo da gledamo u sebe i idemo korak po korak“, bile su poslednje impresije selektora Đorđevića pred start Mundobasketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari