Patrijarh Irinej se oporavlja na VMA, predsednik Vučić obišao njegovu svetost

V. MITRIĆ A. VASIĆ

30. 08. 2019. u 14:15

Poglavar SPC na lečenju u VMA Zbog iscrpljenosti i povišene temperature

Патријарх Иринеј се опоравља на ВМА, председник Вучић обишао његову светост

Patrijarh služio 25. avgusta Foto SPC

ZDRAVSTVENO stanje patrijarha srpskog Irineja stabilno je nakon što mu je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu ukazana lekarska pomoć. Poglavar Srpske pravoslavne crkve u četvrtak rano ujutru je primljen u ovu zdravstvenu ustanovu zbog velike iscrpljenosti i visoke temperature. Njegovu svetost tokom dana posetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrđeno je iz predsedničkog kabineta.

Tri dana pre prijema u zdravstvenu ustanovu, patrijarh se nalazio na kućnom lečenju. Nakon što mu se zdravstveno stanje nije stabilizovalo, ukazana mu je lekarska pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

- Zdravstveno stanje patrijarha sada je stabilno - potvrđeno je sa Vojnomedicinske akademije. - Medicinski tim VMA preduzima sve mere lečenja i pružanja adekvatne zdravstvene nege radi bržeg oporavka Njegove svetosti.

PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PATRIJARHOM: Teška situacija, ali borićemo se

Kao razlog za loše zdravstveno stanje poglavara Srpske pravoslavne crkve nezvanično se navodi velika iscrpljenost, usled vrućine i umora, koji su zatim prouzrokovali opštu slabost i povišenu telesnu temperaturu. Kako saznajemo na VMA, urađeni su mu različiti i detaljni specijalistički pregledi, laboratorijske i druge analize, kako bi se utvrdio uzrok opšte malaksalosti.

Izvori bliski patrijarhu navode da su redovno služenje, obavljanje obaveza vezanih za crkvu i veliki broj susreta i sastanaka doveli do pada imuniteta, a zatim i do zdravstvenih tegoba.

Poglavar SPC primljen na VMA u četvrtak

Njegova svetost patrijarh pre dva dana je napunio 89 godina i, kako kažu iz Patrijaršije, upućen je na zadržavanje na VMA iz predostrožnosti, zbog godina i opšteg stanja organizma. Prema nezvaničnim informacijama, biće zadržan dok ne budu obavljene sve analize i pregledi.

SLUŽIO TRI DANA PRE BOLNICE

NjEGOVA svetost patrijarh srpski Irinej je 25. avgusta u Topčideru služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla. Samo tri dana kasnije, zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije bio u mogućnosti da služi liturgiju u manastiru Rakovica na Veliku Gospojinu 28. avgusta. Umesto njega u Rakovici je služio episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha srpskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

verni vernik

30.08.2019. 18:06

moje pitanje glasi zašto na vma zašto ne gde I vernici u opštinskoj ambulanti da se leci I da leži u urgetnom centru da malo vidi prvi među jednakima kakvo je zdrastvo I gde mu se verni vernici lece onda bi spoznao zašto narod seta I ide na mitinge

Цеки

30.08.2019. 22:08

@verni vernik - Човек има90 год. и лоше му је.Све пацијенте те животне доби збрињавају јер може бити кобно...Није он момак од 20 па да реагујете тако.