Fudbal

Uvjerljiva pobjeda "zmajica"

Uvjerljiva pobjeda "zmajica"
Foto: N.N. | Uvjerljiva pobjeda "zmajica"

Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Trening centru N/FS BiH u Zenici Gruziju sa 7:1 u susretu prvog kola kvalifikacija za Euro 2021. godine.

Već u 1. minuti bh. tim je imao veliku priliku. Dajana Spasojević je iskosa sa lijeve strane poslala loptu iza leđa gruzijske golmanice Tatie Gabunia, ali su odbrambene igračice izbacile loptu sa gol-linije. U nastavku akcije lopta se odbila do Mejreme Medić koja sa desetak metara nije bila precizna.

Izabranice selektorice Samire Hurem do prednosti dolaze u 5. minuti. Selma Kapetanović je centrirala sa lijeve strane, a Spasojević glavom sa osam metara loptu šalje u mrežu.

Pet minuta poslije prednost je udvostručena. Amela Kršo je izvela slobodan udarac sa desne strane, Marija Aleksić je skrenula loptu na peterac odakle Melisa Hasanbegović pogađa za 2:0.

Aleksić je u 13. minuti sa tridesetak metara odlično uposlila Milenu Nikolić u gruzijskom kaznenom prostoru, a kapitenka reprezentacije BiH je precizna za 3:0.

Melisa Hasanbegović u 23. minuti upošljava Aidu Hadžić koja se odlično snalazi u protivničkom šesnaestercu i postiže četvrti gol za BiH.

U 43' dosuđen je penal za bh. tim. Milena Nikolić ulazi u kazneni prostor gdje je prekršajem zaustavlja Nino Sutidze. Jedanaesterac je precizno izvela Marija Aleksić za 5:0.

I šesti pogodak na utakmici postignut je sa „bijele tačke“. Nino Pasikashvili je igrala rukom u svom šesnaestercu, a ovaj put Nikolić izvodi penal i postiže pogodak.

Spasojević u 81. minuti centrira sa desne strane na peterac, a Sofija Krajšumović postiže sedmi gol za Bosnu i Hercegovinu.

Gruzijke su u 90. minuti postigle  pogodak preko Ane Cheminava za konačnih 7:1.

„Čestitam igračicama na pobjedi. Bilo je divno gledati ih, naročito u prvih 20 minuta. Nakon toga bilo je i padova u igri, vjerovatno smo se opustili zbog rano postignutih golova. Insistirali smo na tome da nastavimo da dižemo igru na viši nivo. Ova pobjeda nam mnogo znači na otvaranju kvalifikacija. Ni sami nismo očekivali ovoliko golova i bilo je lijepih akcija sa naše strane", kazala je Samira Hurem.    Hurem se osvrnula i na narednu utakmicu sa Maltom. 

"Nadam se da ćemo neke stvari ispraviti do utakmice sa Maltom, jer je to jača reprezentacija. Moraćemo biti još bolji i sigurniji. Vjerujem da ćemo na treninzima ispraviti neke greške i da ćemo pobijediti u narednom meču", kaže Huremova. 

"Zmajice" će meč sa Maltom odigrati 3. septembra u 17 sati na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije