Linkovi

Ambasadori Kvinte na Kosovu: Očekujemo fer izbore bez zastrašivanja


Zastava Kosova, ilustrativna fotografija
Zastava Kosova, ilustrativna fotografija

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država (države Kvinte) na Kosovu obratile su se tamošnjoj javnosti uoči kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora koji su, posle ostavke premijera Ramuša Haradinaja i raspuštanja kosovske Skupštine, raspisani za 6. oktobar.

“Naše ambasade očekuju da će predstojeći izbori biti bolji u odnosu na prethodne da neće biti manipulacija i prevara koje su ometale biračka mesta 2010. godine, što je navedeno u Izveštaju Misije izbornih stručnjaka EU-a 2010. godine, kao i zastrašivanja kosovskih Srba, kandidata i birača, koji se ne svrstavaju uz Srpsku listu, što je zabeleženo u izveštaju Izborne posmatračke misije 2017. godine”, piše u tekstu objavljenom na internet stranici ambasade SAD-a na Kosovu.

“Odbacujemo bilo kakve napade na medije, fizičke napade ili pozive na nasilje, kao i pokušaje da se pojedini mediji označavaju kao autori lažnih vesti. Podržavamo nezavisne medije i civilno društvo u njihovim ulogama da prate i pruže javni nadzor nad izbornim procesom”, ukazano je u pismu država Kvinte.

Takođe, te zemlje od učesnika izbora očekuju promovisanje poštene izborne konkurencije na Kosovu i ohrabruju građane da ukažu na zloupotrebe javnih sredstava ili resursa korišćenih u vođenju kampanja, kao i na bilo kakve pokušaje zastrašivanja.

„Očekujemo da će kosovske vlasti preduzeti brze i odgovarajuće mere protiv bilo kakvih prestupa u celoj zemlji“, navedeno je u javnom obraćanju.

Ambasadori su stranačkim kandidatima poručili da se nadaju da će se u kampanji uključiti u energičnu i iskrenu javnu debatu o mogućnostima iproblemima s kojima se Kosovo suočava.

„Kao što su naše vlade nedavno primetile, izbori i formiranje nove vlade nude priliku za ponovno neodložno otpočinjanje razgovora sa Srbijom čiji je cilj postizanje sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. To je očigledno u interesu Kosova", navodi se u pismu.

Diplomatski predstavnici Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a na Kosovu pozvali su birače da prilikom glasanja budu svesni koja će vlada biti dovoljno fleksibilna za postizanje dogovora sa Srbijom, ali i podvlače da Srbija ne sme biti jedina izborna tema.

„Mi predstavljamo nacije koje se duboko predane demokratskom i nezavisnom Kosovu. Svaka sugestija da naše vlade podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima je netačna“, stoji u zajedničkom saopštenju.

Oni ukazuju da je Kosovu najpotrebnija vladavina prava. Navodi se i da kosovski građani zaslužuju obećanje o mirnoj i prosperitetnoj budućnosti, što se, kako je navedeno, jedino može obezbediti voljom kosovskog naroda izraženoj putem glasova na ovim izborima.

“Verujemo da kandidati ne smeju da imaju kriminalnu prošlost ili veze sa kriminalnim aktivnostima i pokažu kako će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, odupirati se nekažnjivosti i nepotizmu na najvišim nivoima i obezbediti čisto upravljanje kroz imenovanja zasnovana na zaslugama i politike i programe koji nagrađuju integritet”, istaknuto je uz napomenu da su izbori prilika da stranke sačine listu kandidata koja daje prednost kompetentnosti nad vezama.

„Kao i na prošlim izborima, udružićemo snage sa drugim lokalnim i međunarodnim telima kako bismo pomogli da se, obezbedi slobodno i fer okruženje“, ukazano je u tekstu.

Da bi postigla dogovor sa Srbijom, sledećoj vladi Kosova biće potrebna fleksibilnost u pregovorima i sposobnost da jasno predoči pozitivnu viziju budućeg odnosa zemlje sa Srbijom, ekonomske i bezbednosne koristi koje ona može doneti Kosovu, napisali su ambasadori.

„Pozivamo vas da se uzdignete iznad populističke i nacionalističke retorike koja neće pomoći Kosovu“, ukazuje se u testu.

„Insistirajte na realnim planovima i predlozima, ne samo na praznoj retorici. Procenite da li će ljudi za koje ste glasali ispuniti svoja obećanja. Odbacite kriminalce. Zahtevajte pravi demokratski izbor, a na dan izbora, izađite na izbore i glasajte“, zaključuje se pismu ambasadora Kvinte.

XS
SM
MD
LG