Dogovor Ukrajine i Rusije? Sastanak sredinom septembra

Rusija je spremna da učestvuje u trilateralnim gasnim pregovorima sa Ukrajinom i Evropskom komisijom u prvoj polovini septembra.

Svet

Izvor: Sputnik

Petak, 30.08.2019.

19:30

Dogovor Ukrajine i Rusije? Sastanak sredinom septembra
Foto: Depostiphotos, evryka23

Ovu informaciju je potvrdio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, a prema njegovim rečima datum sastanka biće uskoro usaglašen.

"Za sada nismo imali kontakte (sa novim ministrom energetike Ukrajine). Što se tiče datuma, imamo predlog od zamenika predsednika Evropske komisije, gospodina Šefčoviča, da se sastanemo. Ili će to biti 16. septembar, ili neki drugi datum, razmotrićemo to. Mislim da će to uskoro biti usaglašeno", rekao je Novak, prenosi Sputnjik.

Ranije je izvor iz Evropske komisije rekao da je Rusiji i Ukrajini predloženo da se u sedmici od 16. do 22. septembra održi sledeći trilaterani susret o produžavanju tranzita gasa u Evropsku uniju kroz Ukrajinu nakon 2019. godine.

Važeći ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe krajem ove godine. Rusija, Ukrajina i Evropska unija pregovaraju o tranzitu gasa posle 2019. godine. Druga runda trilateralnih konsultacija bila je održana u januaru u Briselu, ali tada nije postignut konkretan dogovor. Evropska komisija je stranama ponudila predlog budućeg ugovora: rok tranzita bi bio 10 godina, a obim tranzita privlačan za investitore, koji bi bili angažovani u modernizaciji ukrajinskih izvorišta tečnog gasa.

Ukrajinski "Naftogas" je saopštio da namerava da predloži "Gaspromu" da za tranzit rezerviše prosečni kapacitet od 60 milijardi kubnih metara gasa godišnje, za period od oko deset godina.

Novak je u junu, posle razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije za energetski savez Marošem Šefčovičem, rekao da je Rusija spremna da nastavi da pod važećim uslovima produži ugovor o tranzitu gasa kroz Ukrajinu i da obnovi isporuke gasa toj zemlji. On je rekao da je rešavanje sudskih sporova "Gasproma" i "Naftogasa" jedan od ključnih uslova za postizanje rusko-ukrajinskog dogovora o gasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: