Na današnji dan 1995. godine počelo NATO bombardovanje Republike Srpske 1Parlament Republike Srpske Foto: EPA/MIKKO PIHAVAARA

Na današnji dan 1995. godine, ujutro u 2.12 časova, počelo je NATO bombardovanje Republike Srpske koje je trajalo do 14. septembra.

U bombardovanju je, prema podacima zvaničnih vlasti Republike Srpske, stradalo više od stotinu vojnika i civila.

Kako se navodi, na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Bombardovani su svi radio/televizijski predajnici na teritoriji RS.

Protivvazdušna odbrana Vojske RS je oborila francuski avion „Miraž 2000K“ 20 kilometara jugoistočno od Pala.

Na današnji dan 1995. godine počelo NATO bombardovanje Republike Srpske 2
Foto: EPA/ Aleksandar Golić

Piloti su bili zarobljeni, a potom su predati snagama tadašnjeg UNPRPFOR-a.

Povod za bombardovanje bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine sa položaja Vojske RS, kada je od eksplozije pet granata poginulo 37 civila.

NATO operacija je dovela do prekida opsade Sarajeva.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je NATO bombardovanje RS predstavljalo „teško stradanje i da će i generacije koje su se rodile nakon toga živeti sa posledicama“.

„Svi nosimo mučna iskustva i sećanja na taj period. Prouzrokovana je šteta, a bolesti su posledično nastajale, posebno maligne za koje ima sve više i više podataka i čime se ozbiljno bave ljudi u Srpskoj i Srbiji, ali i neke strane države jer su njihovi vojnici bili učesnici događanja na ovim prostorima, te veoma temeljno provode određene analize i prave izveštaje“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim rečima, za bombardovanje, gledano sa formalno-pravne strane, nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN, već se to dešavalo na inicijativu pojedinih država.

„To je bilo jedno mračno doba u kojem je bilo sasvim jasno da je to bila politička intervencija jednog protiv drugog i to je neprihvatljivo za rešavanje bilo kakvih pitanja u BiH“, naglasila je Cvijanović.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je period NATO bombardovanja RS bio težak i izrazio nadu da se to više nikome nikada neće desiti.

„Republika Srpska je prošla kroz težak period razvoja i nadamo se da su ta vremena daleko iza nas i da nećemo biti u prilici da prolazimo još jednom isti put“, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari