Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Grmuša: Srbija i BiH mogu da reše pitanje granice, kao što su to uradile Srbija i Severna Makedonija

Grmuša: Srbija i BiH mogu da reše pitanje granice, kao što su to uradile Srbija i Severna Makedonija

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa, Milko Grmuša rekao je da politički predstavnici Republike Srpske na svim nivoima moraju insistirati na uvođenju integrisanog graničnog prelaza između Bosne i Hercegovine i Srbije, po uzoru na identično rešenje koje su pre nekoliko dana postigle Srbija i Severna Makedonija.

Foto: Privatna arhiva/screenshot Facebook / RAS Srbija

– Ljudi u Republici Srpskoj, pre i iznad svega, žele da žive u normalnoj, uređenoj, pravnoj i prosperitetnoj Republici Srpskoj, te ne žele granicu između Srpske i Srbije. Ako su Severna Makedonija i Srbija mogle da dogovore da postoji samo jedan granični prelaz između te dve zemlje, što u značajnoj meri ubrzava protoko ljudi, robe i usluga, onda je neophodno da isti sporazum bude postignut i između Srbije i BiH – naglasio je Grmuša.

Prema njegovim rečima, indikativno je da ovo pitanje nije niti jednim slovom našlo svoje mesto u tekstu principa za uspostavljanje vlasti između SDA, HDZ BiH i SNSD.

– Dok su SDA i HDZ BiH u sporazumu te tri stranke uneli svoje stranačke i najvažnije političke zahteve naroda koje predstavljaju, SNSD je iz samo njima znanih razloga propustio da eksplicitno navede da granica između Srbije i BiH mora da bude maksimalno labava, jer je to strateški interes Srba i Republike Srpske – istakao je Grmuša, piše Srpskainfo.

On je dodao da u svim budućim političkim razgovorima i procesima unutar BiH srpski politički faktor mora da insistira na uvođenju integrisanog graničnog prelaza između Srbije i BiH, kao i uvođenju jedinstvenog ekonomskog i carinskog prostora između Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, zajedno sa svim ostalim zainteresovanim zemljama regije, jer je to jedini mehanizam nacionalne i ekonomske emancipacije Republike Srpske i njenog privrednog i infrastrukturnog snaženja.