Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Kojić: Institut za nestale BiH u funkciji Bošnjaka, zamenario proces traženja nestalih Srba

Kojić: Institut za nestale BiH u funkciji Bošnjaka, zamenario proces traženja nestalih Srba

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić ocenio je da je Institut za nestale BiH od početka rada bio u funkciji samo nestalih Bošnjaka u potpunosti zanemarujući proces traženja nestalih Srba, te da je proces traženja nestalih daleko bolje funkcionisao dok je bio u nadležnosti entitetskih komisija.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

- Takvo stanje je neodrživo jer se ne ispunjavaju osnovni moralni principi, a to je da je ovo, pre svega, humano i humanitarno pitanje i da je na prvom mestu to da porodice pronađu svoje nestale, a tek onda dolaze krivičnopravna pitanja i ostalo - rekao je Kojić za današnji "Glas Srpske". 

Nažalost, dodao je on, blokade od političkog Sarajeva i kočenje u formiranju legitimne vlasti na nivou BiH u potpunosti je stopiralo i proces traženja nestalih. 

Prema njegovim rečima, zastoj koji traje godinama samo je potvrda da ne postoji volja Bošnjaka da instutut radi nepristrasno i profesionalno. 

- Upravo zato smo nagovestili da ćemo sa formiranjem nove vlasti na nivou BiH, jer to u ovom trenutku nije sprovodivo, te u saradnji sa nevladinim organizacijama pokrenuti inicijativu za vraćanje nadležnosti. Svi statistički podaci govore da je taj proces daleko bolje funkcionisao dok je bio u nadležnosti entitetskih komisija - istakao je Kojić, prenosi Srpskainfo.