');
Blic Biznis Vesti

DO KRAJA GODINE Ujedinjenje srpske i mađarske berze struje

Srbija i Mađarska nadaju se da će izvesti spajanje svojih nacionalnih berzi električne energije do kraja godine, a poslovni podaci govore da bi time srpski SEEPEX postao deo znatno većeg nadnacionalnog sistema.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
struja-dalekovod Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
struja-dalekovod

Ujedinjenje u jedinstvenu berzu do kraja 2019. najavio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom u Mađarskoj ovog avgusta.

Aleksandar Antić, Peter Sijarto
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike / Promo
Aleksandar Antić, Peter Sijarto

Kako je tada rečeno, spajanje SEEPEX-a i mađarskog HUPX-a trebalo bi da stvori "moćnu regionalnu berzu" i omogući jedinstven nastup na tržištima električne energije u zemljama centralno-istočne i jugoistočne Evrope. Antić je takođe kazao da će ujedinjenje mađarske i srpske berze energije povećati likvidnost dan-unapred tržišta, njihovu rentabilnost i efikasnost poslovanja.

Na spajanje SEEPEX-a i HUPX-a čeka se od početka 2018, kada je potpisan memorandum o njihovom ujedinjenju.

Gledajući poslednje dostupne izveštaje o poslovanju ove dve berze, vidi se da se SEEPEX integriše u veći nadnacionalni sistem.

Srpska energetska berza osnovana je 2015. kao prva u regionu jugoistočne Evrope, a van Evropske unije. Osnovali su je Elektromreže Srbije i kompanija EPEX SPOT. Prema poslednjem dostupnom godišnjem izveštaju, SEEPEX je 2017. godine imao ukupan obim trgovanja električnom energijom od 847.556,7 MWh.

Pročitajte još

Najveći mesečni obim trgovanja energijom u istoriji SEEPEX-a dostignut je u decembru te godine i iznosio je 144.189 MWh, što je 160 odsto više nego decembra prethodne godine. Krajem 2017. godine SEEPEX je imao 14 članica iz devet zemalja – Srbije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Češke, Danske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Rumunije.

U poređenju sa tim, mađarski HUPX pokrenuo je dan-unapred aukcije 2010. godine i danas na toj berzi trguje 61 kompanija iz 19 zemalja. Cena energije koja se formira na HUPX je reper za ceo region Balkana. Prema izveštaju za 2018. koji je HUPX objavio, obim trgovanja električnom energijom iznosio je 19.908.782,4 MWh – oko 23 puta više nego na SEEPEX u 2017.

Takođe, obim trgovine na HUPX u porastu je u odnosu na 2017, kada je iznosio 18.578.593,9 MWh.