EVROPSKI IZASLANICI IMALI SASTANKE SA SRPSKIM PARLAMENTARCIMA: Kukanu i Flekenštajnu nije jasna ideja bojkota izbora
Foto: Dragana Udovičić

Posrednici

EVROPSKI IZASLANICI IMALI SASTANKE SA SRPSKIM PARLAMENTARCIMA: Kukanu i Flekenštajnu nije jasna ideja bojkota izbora

Politika -

Oni su došli sa zadatkom da vide u kojim oblastima bi EP mogao da posreduje da bi se opozicija vratila u parlament

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn imali su juče niz odvojenih sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih stranka, kao i sa samostalnim narodnim poslanicima u Skupštini Srbije.

Oni su, kako su navodili mediji, došli sa zadatkom da vide u kojim oblastima bi EP mogao da posreduje da bi se opozicija vratila u parlament, ali i odustala (deo njih) od najavljenog bojkota izbora. Kako saznaje Kurir, na jednom od tih sastanaka sa predstavnicima vlasti teme razgovora su bile poslovnik o radu, etički kodeks, nadzorna uloga parlamenta i sastanci koje organizuje NVO na FPN. Očekivano, vlast je tokom sastanka izbegavala odgovornost - rekli su da oni nisu usvojili ovaj poslovnik o radu, pričali su o izveštajima koje je parlament usvojio, te podsetili da poslanici mogu da postavljaju pitanja Vladi...

Balša Božović, poslanik DS koji je u ime svoje stranke prisustvovao sastanku, kaže za naš list da je razgovor bio prijateljski.

- Rekli smo da se nadamo da će biti formalizovana medijacija vlasti i opozicije, koju mi prihvatamo. Smatramo da EP treba da vrši monitornig nad situacijom u Srbiji. Ukoliko bi prihvatili da budu medijatori, ja sam optimista da bi se obezbedio minimum da se izađe na izbore - kazao je Božović.

Sa druge strane, Marinika Tepić, koja je član stranke Dragana Đilasa SSP, kazala je da su Kukan i Flekenštajn izrazili rezervu prema nameri te stranke i drugih iz opozicije da bojkotuju predstojeće izbore.

Kurir.rs / Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track