Tandem iz EU protiv bojkota

S. J. M.

29. 08. 2019. u 21:55

Izaslanici Evropskog parlamenta u četvrtak na sastanku u Narodnoj skupštini izrazili rezerve prema planu dela opozicije. Rašković Ivić: Rekli da je izlazak na birališta jedini put do demokratije

Тандем из ЕУ против бојкота

BOJKOT izbora u Srbiji je tema koja je u četvrtak najviše interesovala izaslanike Evropskog parlamenta Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna. Razgovarajući pojedinačno ceo dan u Skupštini Srbije sa predstavnicima poslaničkih grupa, izrazili su rezerve prema ignorisanju glasanja, jer smatraju da je parlament mesto za debatu i rešavanje svih pitanja.

Cilj njihovog dolaska u Beograd je da čuju stavove predstavnika vladajućih i opozicionih stranaka i da utvrde da li postoji volja da se prihvati pomoć Evropskog parlamenta u rešavanju krize u odnosima vlasti i opozicije.

O radu srpskog parlamenta Kukan i Flekenštajn u četvrtak su prvo iza zatvorenih vrata odvojeno razgovarali sa poslanicima SNS, SPS i SDPS. Jedina informacija koja je data je da su ti sastanci bili konstruktivni.

Posle toga na red je došla opozicija - Dveri, DS, samostalni poslanici.

Pročitajte još - Konfuzija oko bojkota obara SzS

Sanda Rašković-Ivić, iz Narodne stranke, kazala je da su sagovornici razumeli njihove stavove:

- Ali, rekli su i da nije dobro da se bojkotuju izbori, jer su oni jedini način da se dođe do demokratije. Poručili su i da će oni koji ne izađu na izbore ostati sami.

Eduard Kukan

Posle razgovora sa Kukanom i Flekenštajnom predstavnik DS Balša Božović istakao je da je potreban medijator između vlasti i opozicije:

- Ohrabrujuće je što Evropski parlament želi na neki način da posreduje s obzirom na to da ne postoji poverenje. Nadam se da će doći do promena koje bi dijalog vratile u parlament. Korak dobre volje od strane vlasti za nas bi bila promena u sastavu REM-a, u kome ima upražnjenih mesta. Nije bilo pritiska na opoziciju da se vrati u parlament ili da izađe na izbore.

Inače, Kukan i Flekenštajn su članovi komisije za međuparlamentarnu saradnju Evropskog parlamenta i bili su deo tima koji je pre četiri godine imao ključnu ulogu u postizanju "Pržinskog sporazuma" stranaka u Severnoj Makedoniji 2015, kojim je omogućeno da se 2016. održe parlamentarni izbori na kojima su učestvovali svi.



BEZ RADIKALA

RADIKALI u četvrtak nisu došli na razgovore sa evropskim izaslanicima. Oni smatraju da je to ponižavajuće za Narodnu skupštinu i protiv su stranog mešanja u rešavanje naših unutrašnjih problema. U saopštenju su kazali da su Kukan i Flekenštajn bivši poslanici, koji nemaju nikakav značaj u političkom životu.


Knut Flekenštajn


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije