1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Boris Ivetić pušten iz pritvora: „Borba se nastavlja!“

29. avgust 2019.

Boris Ivetić, teorijski fizičar čiju smo priču intenzivno pratili, jutros je iz zatvora doveden na Prekršajni sud u Zagrebu i potom pušten na slobodu. Kaže da je u borbi protiv sistema upisao je prvi bod.

https://p.dw.com/p/3OiCE
Boris Ivetić
Boris IvetićFoto: DW/S. Bogdanic

Odmah po izlasku iz zatvora, Boris Ivetić nam je rekao kako je oslobođen po svim tačkama, ali da ne zna da li će se Ministarstvo žaliti na takvu presudu: „Nije mi zabranjen pristup Ministarstvu. Čak me je sudija pitala hoću li opet ići tamo. Više mi se ništa ne stavlja na teret."

Borisu Ivetiću je bila izrečena mera zadržavanja u istražnom zatvoru od 15 dana zbog sumnje da je počinio prekršaja protiv javnog reda i mira. Tokom zadržavanja podvrgnut je i psihijatrijskom veštačenju koje je pokazalo da je uračunjiv.

Teorijski fizičar, koji je poslednjih sedmica dobio veliku podršku hrvatske javnosti, ne odustaje od svojih stavova, baš kao što ni ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak ne odustaje od svojih optužbi. 

Podestimo, Ivetić je Prirodnomatematički fakultet u Zagrabu optužio za povrednu radnog prava: bez ugovora i poštene naknade godinama je držao predavanja, nadajući se da će jednoga dana dobiti ugovor o radu, te da će mu PMF u zamenu za neplaćeni rad, a kako je dogovoreno, omogućiti obbranu doktorata. Kada su se sva obećanja izjalovila potražio je zaštitu merodavnih institucija, no Inspekcija rada je ustanovila da mu prava nisu prekršena.

O nalazu inspekcije nas je izvestilo Ministarstvo pred čijem je vratima Ivetić mirno protestovao gotovo puna dva meseca, pišući doktorat koji će na kraju braniti u Beču - sve do prošlog petka kada je ministrarka Divjak pokušala da mu otme transparente. Nakon verbalnog sukoba po Ivetća  je došla policija, a Ministarstvo nam je objasnilo da su zatražili intervenciju jer se „nakon verbalnog napada Ivetić agresivno uputio prema ministarki, a između njih se postavio službeni vozač te sprečio mogući napad."

Blaženka Divjak
Blaženka DivjakFoto: N1

U zatvor za nered kojeg nije bilo

 „Rekao je da će me pustiti na miru, ako sazovem konferenciju za novinare na kojoj ću reći da je on najbolji mladi fizičar u Hrvatskoj. Nisam to mogla ispoštovati, nakon čega su krenule uvrede i provokacije", izjavila je Divjak za N1 pre no što je svedočila na Prekršajnom sudu u Zagrebu.

„To nije istina. Tražio sam da javno kaže da sam talentovan naučnik i da se takve stvari više ne smeju događati. Pokazao sam joj i svoje radove i rekao da ih sama proceni. Ona je i moje transparente danas nazvala smećem koje je zatrpalo Ministarstvo, a videlo se kako je to zapravo izgledalo", govori za DW vidno dobro raspoloženi Ivetić.

Da nije bilo nikakvog nereda, potvrđuje nam i naš izvor iz Ministarstva, navodeći da je Ivetić čak posadio cveće u inače prazne i neodržavane žardinjere postavljene na ulaz Ministarstva.

Ivetić takođe odbacuje tvrdnje ministarke da je tražio odštetu od 5 miliona kuna,.

„Borba se nastavlja. Ona je ta koja je izgubila živce i zgrabila transparent, što se i vidi na snimku nadzorne kamere. Njen vozač nije bio između nas. To je nekakva mala pobeda. Nadam se da će to ići dalje. Mene ne zanima ministarka Divjak, mene zanima šta se događa na PMF-u", kaže nam Ivetić.

„Pazite na Doktora!"

Što se tiče šestodnevnog zatvora, Ivetić objašnjava da nema nikakvih prigovora i da je u sobi u koju je smešten vladala odlična atmosfera. Najteže mu je bilo, navodi uz smeh, „svladavanje" čučavca koji predstavlja zatvorski standard.

„Svi su se jako korektno i profesionalno ponašali prema meni. Mislim, znali su već ko sam. Kad su me vodili na razgovore, zatvorenici su šaljivo dobacivali: 'Pazite na Doktora!'"

Iako je siguran da će nastaviti borbu, Ivetić ne zna da li opet sesti pred Ministarstvo. Pre svega će, kaže, porazgovarati sa svojim advokatom. Cilj mu je i dalje isti -  da sistem više ne iskorištava mlade naučnike koji pristaju na besplatan rad kako bi profesionalno napredovali.