Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
DVE MINIMALNE PLATE ZA OPREMANJE ĐAKA Pred svaki početak školske godine roditelje ZABOLI GLAVA

DVE MINIMALNE PLATE ZA OPREMANJE ĐAKA Pred svaki početak školske godine roditelje ZABOLI GLAVA

Jedan od većiha izdataka za mnoge roditelje u Srpskoj svakako je opremanje dece u školu, s obzirom na činjenicu da za ovaj trošak po jednom školarcu moraju da obezbede najmanje 450 KM.To podrazumeva kako nabavku udžbenika, torbe i ostalog školskog pribora, tako i kupovinu najosnovnijih odjevnih predmeta i obuće, jer su oni od prošle godine, najčešće, ili pohabani ili okraćali.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Primera radi, komplet knjiga za četvrti razred košta 106,5, a za osmi 163 KM, dok udžbenik i radna sveska za strani jezik u proseku koštaju oko 20 KM.

Većini školaraca treba i pristojna nova školska torba ili ruksak, čija se cena kreće oko 40, dok iole bolje pernice koštaju oko 15 KM. Tu je i mnoštvo svesaka i drugog nezaobilaznog pribora, što iznosi bar 30 KM.

Marka po marka…

Poseban trošak je kupovina odeće i obuće za školu, koje roditelji u najvećem broju slučajeva kupuju svake ili, u najboljem slučaju, svake druge godine, pod pretpostavkom da su prošlogodišnja odeća i obuća u dobrom stanju, odnosno da nisu okraćali deci, piše Srpskainfo.

Tako je samo za jedne pantalone, cipele i jaknu, te nekoliko majica i patike za fizičko vaspitanje potrebno izdvojiti najmanje 200 KM.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Sve nabrojano ne košta ispod 450 KM, koliko je neophodno da roditelji iskeširaju kako bi njihovo dete spremno dočekalo septembar.

U slučaju da u školu opremaju dva školarca, nije teško izračunati da je roditeljima potrebno taman toliko koliko iznose dve minimalne plate u Srpskoj.

Prisiljeni na zaduženja

To je, svakako, ogroman izdatak za mnoge porodice, s obzirom na činjenicu da velika većina građana radi za plate koje su, ionako, jedva dostatne za puko preživljavanje. Roditelji, posebno oni koji imaju dvoje dece koja idu u školu, priznaju da njihovo opremanje predstavlja jedan od najvećih izdataka tokom godine.

– Radim kao trgovac, a muž kao komercijalista u jednoj pekari. Moja plata je 600, a njegova 900 KM, što znači da nam je skoro jedna cela njegova zarada neophodna kad se približi septembar. S obzirom da je ovo vreme kad se nabavljaju drva i sprema zimnica, veoma često smo prisiljeni da se zadužimo kako bismo nekako pokrili sve troškove. Jer, naša primanja nisu bogzna šta, a sve poskupljuje, tako da nikako nismo u stanju da ostavimo nešto novca sa strane. Osim udžbenika i školskog pribora, deci moramo da kupimo i nešto garderobe, jer je ona prošlogodišnja često pohabana ili dete jednostavno više ne može da nosi jaknu ili cipele od prošle godine, jer su mu okraćali. Nije reč o nekim skupim odevnim predmetima, ali se sve, malo-pomalo, nabere na finu svotu – kaže Miroslava M. iz Banjaluke.

Skriveni troškovi

U udruženjima potrošača naglašavaju da je u identičnoj ili jako sličnoj situaciji mnogo roditelja za koje je, zbog malih primanja, opremanje dece u školu prava noćna mora.

– Pored pomenutih stavki, posebna priča su takozvani skriveni troškovi, koji kreću čim dete krene u školu, pa sve do raspusta. Tu su dnevna užina, odlasci u pozorište, bioskop, na izlete, razna slikanja, ekskurzija i slično - ističe predsednica prijedorskog Udruženja potrošača „Don“ Murisa Marić.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS nedavno su saopštili da je Vlada Srpske obezbedila udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, te za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više dece.

– Zavod je omogućio kupovinu školskog pribora i knjiga na odgođeno plaćanje, što koristi veliki broj roditelja – rekao je direktor ovog zavoda Rade Ristović.

Mnogi roditelji, takođe, uštede tako što nabavljaju polovne udžbenike, koji su upola jeftinije od onih u knjižarama.