Ex -Yu

Preminuo otac Zorana Milanovića

Preminuo otac Zorana Milanovića
Foto: N.N. | Preminuo otac Zorana Milanovića

ZAGREB - Preminuo je Stipe Milanović, otac bivšeg premijera i aktuelnog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića.

Potvrđeno je to Indexu iz najužeg kruga Zorana Milanovića.

Stipe Milanović rođen je 1937. godine u sinjskom selu Glavice, a u Sinju je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Već sa 17 godina primljen je u Komunističku partiju. Kao sinu iz partizanske porodice ponuđen mu je upis u podoficirsku školu, ali to je odbio pa je nakon završetka gimnazije u Zagrebu upisao medicinu, ali se zbog bolesti pluća i po dugotrajnom liječenju prebacio na Ekonomski fakultet.

Naime, Stipe Milanović bio je predsjednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proljeća uz Savku Dabčević-Kučar. Taj je reformski pokret bio ugušen, ali je ipak iz njega izašao Ustav 1974. godine.

Nakon pada Hrvatskog proljeća Stipe Milanović odlazi iz politike, gdje se više nije mogao naći.

Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsjednika Odbora za izgradnju Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promjena u 90-im postaje zamjenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Zanimljivo, u politici se nije eksponirao ni onda kada mu je sin postao premijer, iako je govorio da se ponosi njime, a kao zgodna anegdota prepričava se kako je sinu na početku političke karijere savjetovao koju će opciju izabrati - SDP ili HDZ: "Ti izaberi, ali u ovoj drugoj opciji je više komunista!"

Predsjednički kandidat Zoran Milanović zbog smrti oca do daljnjeg odgađa svoju predsjedničku kampanju, potvrdio je u četvrtak Milanovićev portparol Nikola Jelić.

"Zoran Milanović do daljnjega neće učestvovati u predsjedničkoj kampanji i posvetiće se porodici", rekao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije