Biznis Vesti
KINA I SAD "OČI U OČI" Trgovinski rivali gube strpljenje, Kina sve oštrija u nastupima

KINA I SAD "OČI U OČI" Trgovinski rivali gube strpljenje, Kina sve oštrija u nastupima

Kina i Sjedinjene Države razgovaraju o narednoj rundi pregovora "oči u oči" koja je planirana u septembru, ali napredak će zavisiti od toga da li Vašington može stvoriti povoljne uslove, saopštilo je danas kinesko ministarstvo trgovine.

Kina vs SAD Foto: Profimedia
Kina vs SAD

Kina se nada da SAD mogu otkazati uvođenje planiranih dodatnih tarifa kako bi se izbegla eskalacija u trgovinskom ratu, rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva trgovine Gao Feng, a prenosi agencija Rojters.

"Najvažnija stvar u ovom trenutku je stvoriti neophodne uslove kako bi obe strane nastavile pregovore", rekao je portparol tokom nedeljnog brifinga.

Donald Tramp
Foto: JEFF J MITCHELL / EPA;
Donald Tramp

Gao je ponovio da Kina ima na raspolaganju "mnoštvo" kontramera ako bi Vašington na kraju uveo planirane tarife, ali da je spremna da to pitanje reši na miran način.

Američki predsednik Donald Tramp je prošlog petka naložio uvodjenje dodatnih tarifa od 5,0 odsto na kinesku uvoznu robu vrednu 550 milijardi dolara.

Taj potez je usledio samo nekoliko sati nakon što je Kina najavila kontratarife na 75 milijardi dolara vredan uvoz američke robe