');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

STRUČNJACI UPOZORAVAJU U Africi gori 70 odsto SVIH POŽARA u svetu

Dok svet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinetu.

Afrika požari Foto: NASA / RAS Srbija
Afrika požari

NASA je Afriku prozvala "vatrenim kontinentom", jer na njemu gori 70 odsto svih požara u svetu, kao i da je broj požara konstantan iz godine u godinu.

Iako je francusko predsednik Emanuel Makron rekao da razmatra da pokrene međunarodnu kampanju da bi se pomogli podsaharskoj Africi u borbi protiv požara, stručnjaci smatraju da je tamošnja situacija drugačija nego u Brazilu i ne predstavlja problem, iako u budućnost može da predstavlja pretnju.

Prema rečima profesorke Sali Arčibalda sa Univerziteta u Johanezbzrgu, u Angoli i Kongu dominiraju požari u retko pošumljenim savanama i na poljima malih farmi, zbog čega izazivaju manje brige.

- Požari mogu da zahvate i šume, ali se obično zaustave na granici - rekla je Arčibald i dodaje da je glavna poruka da u Africi ima dosta požara, ali to nije tako loše i može da bude dobro za ekologiju.

Istraživač NASA Nils Andela rekao je da su požari u savani oblikovali afrički krajolik 1.000 godina.

- Požari se često koriste u poljoprivredne svrhe, na primer da se krajolik održi na otvorenom, a ponekad i kao deo promene kultivacije - rekla je ona.