Najnovije vesti
Vesti Svet
Iako nije član G7, Rusija je posle samita ispala pobednik, a Tramp PUTINOVA MARIONETA

Iako nije član G7, Rusija je posle samita ispala pobednik, a Tramp PUTINOVA MARIONETA

Glavni utisak sa ovogodišnjeg samita Grupe 7 je da je na njemu došlo do vrlo malo progresa po pitanju gorućih svetskih problema.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
NOVI KOMBO Putin Tramp foto RAS Foto: RAS Srbija
NOVI KOMBO Putin Tramp foto RAS

Svi zaključci lidera stali su na jednu stranicu, a okupljanje je završeno bez velike posvećenosti pitanjima kao što su Iran, globalno zagrevanje ili trgovina.

Ipak, postoji jedna zemlja koja je profitirala od samita, iako mu nije ni prisustvovala. Rusija je nakon vikenda u Bijaricu na dobitku i to zahvaljujući Donaldu Trampu koji se, kako promećuju komentatori, ponašao više kao ambasador Vladimira Putina, nego kao američki predsednik.

Trampovo zalaganje za Putina bilo je još upadljivije zbog činjenice da Rusija nije u član G7 - ona je izbačena iz prethodnog kluba G8 2014. godine nakon aneksije Krima.

Ona od tada nije učinila mnogo da se iskupi za svoje postupke, štaviše, pojačala je agresiju. Pored toga što i dalje pretenduje na delove u istočnoj Ukrajini, Rusija se umešala i u američke predsedničke izbore 2016. godine. Rusija je, takođe, ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada, a u poslednje vreme počinje da podržava i druge rigorozne režime, poput Irana i Severne Koreje.

Zbog toga su ostali lideri G7 bili u šoku kada je Tramp žustro lobirao za povratak Rusije u elitni klub.

Foto: IAN LANGSDON / EPA;

Saveznici sprečavaju Trampovu odbranu Putina

- Mislim da je bolje da imamo Rusiju unutar šatora, nego spolja - rekao je Tramp i dodao da je zemlja bila "dobra članica G8".

On je u nedelju izjavio da su napori da se Rusija vrati u grupu "u toku", kao i da bi veliki broj ljudi to voleo". Nije otkrio ko je još podržao tu ideju.

Zapravo, Tramp se suočio sa velikim negodovanjem svojih kolega kada je tu ideju izneo na privatnoj večeri u subotu.

"Vašington post" je izvestio da je večera počela "srdačno, raspravom o požarima u Amazoniji", a zatim se prešlo na rešavanje iranske nuklearne pretnje. Onda je Tramp uskočio i počeo da zamera ostalim liderima što nisu uključili Rusiju.

Njegov stav je bio da nema smisla voditi raspravu bez Putina za stolom. Ostali lideri su ga brzo sasekli, uz objašnjenje da "Rusija nije uradila dovoljno da zasluži ponovni prijem".

Rusija likuje

Trampove primedbe nisu prošle nezapaženo u Rusiji.

Jedan ruski analitičar je otkrio da su državni mediji ispratili Trampov nastup na G7 uz "podsmeh i ruganje". Televizija "Rusija 1" pustila je slavljeničku muziku tokom šest različitih klipova u kojima Tramp traži Putinovo mesto za stolom.

Ruski zvaničnici su imali malo odmereniji odgovor. Putinov portparol Dimitrij Peskov rekao je da "Rusija ne odbacije nijedan format komunikacije, ali da ne želi da bilo kome nameće svoje učešće".

Pročitajte još

Jedan američki republikanski zvaničnik rekao je anonimno za "Biznis insajder" da je Trampovo ponašanje bilo "šamar u lice SAD i njenim saveznicima".

- Izgledao je kao Putinova marioneta. Posle ovoga moć je u Putinovim rukama. Bilo je sramotno - zaključio je on.

Iako ove godine nije uspeo da ubedi ostale lidere da se slože sa njim, Tramp je najavio da će kao domaćin sledećeg samita "sigurno pozvati Putina da bude njegov gost".