Najnovije vesti
Vesti Društvo
POKRENUTA ISTRAGA U rekama Raška i Ibar detektovan POMOR RIBE

POKRENUTA ISTRAGA U rekama Raška i Ibar detektovan POMOR RIBE

Veća količina uginule ribe primećena je u rekama Raška i Ibar. Inspekcije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora. Dok rezultati analiza ne budu poznati, na teritoriji opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov.

Foto: RTS / screenshot

Rano ujutru, uginule sitne ribe, ribočuvari su prvo primetili na ušću Raške u Ibar.

- Daljom kontrolom, kako se razdanjivalo, primećeno je uginuće skobalja, mrene klena. Kontrolisana je reka Raška, uzvodno nekih 500 metara, tu smo našli uginuće ribe. Radi se o ozbiljnom zagađenju i velika količina ribe je u pitanju - naveo je Slobodan Ilić, šef Ribočuvarske službe "Vidre" Kraljevo.

Obavestili su inspekcije, policiju i tužilaštvo.

Na zahtev vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, Agencija za zaštitu životne sredine uzorkovala je vodu iz Ibra uzvodno od Mataruške Banje i iz reke Raške.

Rezultati analiza će, nadaju se inspektori, ukazati na uzrok zagađenja.

- S obzirom na uvećan vodostaj reke Raške usled padavina na teritoriji Novog Pazara i vodostaja reke Ibra i na osnovu toga što nema vidnih mrlja po površini, ostaje da se samo sumnja, za sada, da je hemijski uzrok zagađenja - kaže šef odseka Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić, javlja RTS.

Kraljevački vodovod preventivno je uveo vanredne analize i vode u bunarima u Žičkom polju, odakakle se Kraljevčani snadbevaju vodom.