Brnabićeva na predavanju u Španiji: Verujemo u evropsku ideju

Premijerka Ana Brnabić održala je predavanje u španskom Santanderu na temu "Proširenje u novoj Evropi", gde je poručila da je najbolja politika za novu Evropu da unutrašnje reforme sprovodi istovremeno sa proširenjem.

Konferencija "Quo Vadis Europa - Evropska unija pre novog političkog ciklusa" održana je na Internacionalnom univerzitetu "Menendez Pelayo" u Santanderu.

Dobrodošlicu srpskoj premijerki poželeo je šef španske diplomatije Žozep Borel, koji je istakao da je njeno učešće velika čast.

"Evropske integracije strateški cilj Srbije"

Ana Brnabić je naglasila da je proširenje veoma važno za Srbiju i region iz kojeg dolazi i dodala da su evropske integracije i članstvo strateški cilj Srbije i zemalja regiona.

Navela je i da zemlje koje nisu članice EU neće moći same da se izbore sa izazovimate i istakla da želi da bude premijerka zemlje čiji će se građani radovati što postaju član kluba kojem pripadaju i čije vrednosti dele.

"Nas na Balkanu okružuju zemlje EU, može se reći da se ne radi o proširenju već o uključivanju", rekla je Brnabićeva i dodala da veruje u reči nove predsednice Evropske komisije da EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Premijerka Srbije je istakla da je proširenje ključno i za reforme u regionu i istakla da EU mora da ostane posvećena uključivanju regiona, jer će u suprotnom nestati pokretač za reforme u zemljama.

"I mi želimo jaču Evropu. EU je počela kao mirovni projekat i to najuspešniji koji imamo. To je nama na Balkanu važno i potrebno. Dok postoji EU postojaće održiv mir. I to je moj odgovor na pitanje zašto želimo u EU iako ima svoje probleme i izazove", rekla je Brnabićeva.

"Najbolje je simultano sprovođenje reformi i proširenja"

Brnabićeva je rekla da smatra da je bez sumnje najbolja politika za Evropu da dva procesa, unutrašnje reforme i proširenje EU, idu simultano.

"Unija se suočava sa mnogim izazovima, a mi sa Zapadnog Balkana verujemo u evropsku ideju, možda i više nego mnoge evropske zemlje u ovom trenutku", rekla je Brnabićeva.

Navodeći da su unutrašnje reforme EU nužne, Brnabić je nabrojala brojne izazove sa kojima se unija suočava - Bregzit, migracije, rastući populizam, nagoveštaj recesije i klimatske promene, te istakla da u procesu preispitivanja Evropa mora da sluša svoje građane.

"Evropska unija je jedina šansa evropskih zemalja u efikasnom nadmetanju sa svetom. I svetu je potrebna EU, a ona treba da ima aktivnu ulogu u rešavanju svetskih pitanja i da bude faktor stabilnosti", smatra Brnabićeva.

Studenti postavljali pitanja o Kosovu i Rusiji

Studenti su premijerki Brnabić postavljali veliki broj pitanja, koja su se ticala evropskih integracija, Rusije, NATO, klimatskih promena, a sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Brnabićeva je studentima reklada u Srbiji postoji konsenzus kad je reč o EU, te da većina opozicionih stranaka podržava integracije, iako ima onih koji su protiv.

"Ni ja ni Aleksandar Vučić nikada građanima ne govorimo o EU kao o 'ćupu zlata' već kao o mestu kojem pripadamo i sa kojim delimo iste vrednosti. EU nije raj gde su visoke plate. To sami moramo da stvorimo kroz reforme", naglasila je Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa odnosima sa Rusijom, Brnabićeva je rekla da Srbija i Rusija imaju dobre donose, da ih mnogo toga veže, te da Srbija treba da iskoristi sve mogućnosti, poput Sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Ne pričamo različito u Moskvi i Briselu, želimo u EU, to je naš cilj, ali i dobre odnose sa Moskvom. Ne mislim da je to problem ni za Moskvu ni za Brisel", navela je Brnabićeva.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, ponovila je da je kompromis neophodan, ali ne tako da jedna strana dobije sve a druga sve izgubi.

Istakla je da razume da EU da ne želi da uveze novi konflikt u Evropu i da je Srbija spremna za razgovore, kad se ukinu takse, ali da joj je potrebna sva moguća podrška Unije.

Predavanjem na Univerzitetu "Menendez Pelayo", Brnabićeva je završila jednodnevnu posetu Španiji, tokom koje je razgovarala sa šefom diplomatije te zemlje i narednim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво