28. avgust  2019. 17.33  →  19.31 | Izvor: Tanjug

Ključevi za "Gostinsku kuću" Doma kulture u Gračanici

GRAČANICA -

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev uručio je danas direktoru Doma kulture u Gračanici Živojinu Rakočeviću ključeve "Gostinske kuće", čiju je izgradnju finansirala Vlada Srbije.

Kozarev je rekao da je ponosan na rad Doma kulture u Gračanici, koji iz godine u godinu pokušava da bude bolji, veći i uspešniji u čemu država nesebično pomaže.

Rekao je da je objekat koji je Vlada finansirala preko Kancelarije za KiM korak ka tome da gostujuće trupe i svi koji dolaze na KiM u misiji kulture i umetnosti mogli da budu lepo ugošćeni.

gracanica,, milos, obilic

U "Gostinskoj kući" će ubuduće biti smešteni svi umetnici koji budu dolazili da nastupaju u Gračanici i u ostalim srpskim sredinama južno od Ibra.

Rakočević je podsetio da je u prošloj godini Dom Kulture organizovao više od 250 događaja iz različitih oblasti kulture, te da je kroz različite programe kroz nju prošlo više od 1.900 učesnika.

"Prvi put imamo jedan dom umetnika, koji će stvarati i živeti, a ovaj geto deliti sa nama i otvarati ga. Sa druge stane, ono što je esencijalno važno jeste da prepoznajemo potrebe ovog naroda, a jedna od osnovnih istinskih i suštinskih potreba jeste da Gračanica konačno pređe stepenicu urbanizacije i krene prema gradu. Ukoliko to ne budemo uspeli, a kultura to traži od nas, bićemo osuđeni na tavorenje", upozorio je Rakočević, prenosi Kosovo online.

Dom kulture u Gračanici je na upotrebu dobio lepo uređen prostor od blizu 260 kvadrata sa dnevnim boravkom, trpezarijom, kupatilima i sobama za sve goste i učesnike kulturnih aktivnosti koji će posećivati Gračanicu.

Prvi gosti "Gostinske kuće" su mladi likovni umetnici i beogradski rok sastav "Kanda, Kodža i Nebojša", koji večeras nastupaju u Gračanici u okviru dvodnevnog muzičko likovnog događaja "Noći alternativne umetnosti" u Gračanici.

Novi sanitet za KBC u Gračanici

Kozarev je danas predao ključeve moderno opremljenog sanitetskog vozila direktoru Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici, Bratislavu Laziću.

Kozarev je rekao da donacija predstavlja ispunjenje dela obećanja i postavljenih ciljeva koje je tokom poslednje posete Kosmetu predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio sa predstavnicima Srba sa KiM.

On je najavio da će, u cilju unapređenja zdravstva na centralnom Kosmetu, Vlada Srbije izgraditi novu bolnicu u Gračanici, prenosi Kosovo onlajn.

Direktoru KBC Bratislav Lazić zahvalio je na vrednoj donaciji i istakao da će zaposleni u zdravstvu "raditi na unapređenju kvaliteta sekundarne zdravstvene zaštite u tom delu Kosova i Metohije".

"Na ovaj način ćemo još brže stizati do svih zdravstvenih centara u centralnoj Srbiji, ali će nam i pacijenti biti bliži", rekao je Lazić.

On je zahvalio Kancelariji za KiM i državi Srbiji na tome što, kako je rekao, svakodnevno pokazuju da su sa narodom.

Porodici Ničić u Lapljem Selu kuća od Kancelarije za KiM

Dušan Kozarev uručio je danas u Lapljem Selu kod Gračanice ključeve od kuće socijalno ugroženoj, šestočlanoj porodici Zvonimira Ničića.

Kozarev je rekao da je običan čovek u fokusu svega što država radi za svoj narod na Kosovu i Metohiji.

"Ljudi i porodice kao što su Ničići su ono što čini naš narod na KiM. Oni su osnovni sadržalac našeg postojanja i opstanka na KiM i njih najviše treba da podržimo", rekao je Kozarev.

Naglasio je da ta porodica, kao i drugi naši socijalno ugroženi sunarodnici, mogu da računaju i na druge vidovi pomoći države kako bi poboljšali svoju egzistencijalnu situaciju.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović istakao je da je Gračanica danas bila svedok da Srbi na KiM nisu sami i da će im vlada i predsednik Srbije u kontinuitetu pružati pomoć i podršku.

"Sve ono što je dogovoreno na jesen sa predsednikom Vučićem i sav budžet koji je obezbeđen za pomoć našem narodu na KiM polako se implementira na terenu. Ovo je početak i nastavićemo. Sve ovo daje snagu našem narodu da ostane i opstane na ovim prostorima", rekao je Popović.

Snežana Ničić je u ime šestočlane porodice zahvalila Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću i izrazila očekivanje da će pomoć srpskom narodu na KiM biti nastavljena, posebno pomoć porodicama koje su u najtežoj socijalnoj situaciji.

Revija narodnih nošnji Srba sa KiM u Prištini

Revija narodnih nošnji Srba sa Kosova i Metohije održana je danas u Srpskom kulturnom centru u Prištini, a cilj ove manifestacije je da se skrene pažnja na očuvanje srpske materijalne i nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Članovi Kulturno-umetničkog društva "Kopaonik" iz Leposavića, predstavili su autentičnu mušku i žensku nošnju iz Leposavića, Ibarskog Kolašina, Metohije, Zvečana, Peći, Sredačke župe, Centralnog Kosova, Đakovice, Kosovskog Pomoravlja, Sirinjićke župe, Prištine, Kosovske Mitrovice, Prizrena, Zvečana, Kosova Polja i Nerodimlja.

Narodna nošnja s kraja 19. i početka 20. veka uz tradicionalnu srpsku muziku je nesvakidašnji događaj koji je na posetioce iz svih krajeva Kosova, ali i Crne Gore, Makedonije i Rusije ostavio neizbrisiv trag.

"Ovde sam slučajno, ali sam veoma oduševljena time što sam videla, pogotovo što je predstavljen svaki deo lokalne srpske tradicije i arhaičnih nošnji", rekla je za RTV Puls kustos Aljona Mihajlova.

Velika Gospojina, praznik koji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima veliki značaj, datum je koji se sam nametnuo za održavanje ove kultne revije.

"Cilj jeste čuvanje tradicije i kulture. Ovom revijom srpskih narodnih nošnji s kraja 19. i početka 20. veka želeli smo da sačuvamo od zaborava našu tradiciju", istakla je predstavnica SKC Priština Tijana Arsić.

"Same nošnje govore o ekonomskoj situaciji vremena u kojem smo živeli i o toj ukupnoj sociološkoj situaciji. Naša nematerijalna kulturna baština je unazad čitav vek ugrožena, a posebno je to istaknuto poslednjih godina", izjavio je direktor KUD "Kopaonik" iz Leposavić Đorđe Lakušić.

Lakušić naglašava da je potrebno promovisati srpsku tradiciju, običaje i kulturu kako je drugi ne bi prisvojili.

Srpski kulturni centar otvoren je u februaru prošle godine i posle 1999. godine jedino je mesto okupljanja Srba u Prištini i organizovanja značajnih kulturno-umetničkih događaja.

Srodne vesti