Najnovije vesti
Vesti Svet
SPREMA SE HAOS NA OSTRVU Kraljica poslušala Džonsona i SUSPENDOVALA RAD PARLAMENTA

SPREMA SE HAOS NA OSTRVU Kraljica poslušala Džonsona i SUSPENDOVALA RAD PARLAMENTA

Britanska kraljica Elizabeta Druga naredila je da se suspenduje rad parlamenta na zahtev premijera Borisa Džonsona, saopštio je Državni savet Velike Britanije

kraljica elizabeta II Foto: DUNCAN MCGLYNN / EPA;
kraljica elizabeta II

Britanski parlament neće raditi od 9. septembra do 14. oktobra, saopšteno je nakon sastanka kraljice i njenih savetnika.

"Današnja naredba njegovog visočanstva Savetu je da bi parlament trebalo da bude suspendovan, ne pre ponedeljka 9. septembra i ne kasnije od 12. septembra, pa sve do 14. oktobra", navodi se u saopštenju.

Ranije danas je Boris Džonson tražio od kraljice da suspenduje rad parlamenta.

Ovim potezom će poslanicima biti u velikoj meri onemogućeno da blokiraju eventualnu odluku o izlasku iz EU bez dogovora.

Pročitajte još

Nakon Džonsonove odluke o suspenziji rada parlamenta, brojni kritičari su pozvali an proteste.

Opozicione partije su navele da su i one pisale kraljici o ovom problemu.

Najnovija dešavanja su Veliku Britaniju gurnula bliže ka Bregzitu bez dogovora, a mogući scenariji su zabrinuli i brojne ljude u Velikoj Britaniji, ali i Evropi.

Bregzit je zakazan za 31. oktobar, a Džonson je više puta rekao da će tog dana Velika Britanija izaći iz EU, sa dogovorom ili bez njega.

Tramp nahvalio Džonsona

Britanska opoziciona Laburistička partija će teško sprovesti glasanje o nepoverenju premijeru Velike Britanije, izjavio je predsednik SAD Donald Tramp.

On je rekao da je Džonson "upravo ono što je potrebno Velikoj Britaniji".