Biznis Vesti
OVO SU NAJPAMETNIJI GRADOVI NA SVETU London na vrhu liste, a evo i od čega zavisi uspešnost

OVO SU NAJPAMETNIJI GRADOVI NA SVETU London na vrhu liste, a evo i od čega zavisi uspešnost

Objavljeno je šesto izdanje godišnjeg IESE-vog istraživanja "Cities in Motion" o pametnim gradovima, za koje su zaslužni profesori Pascual Berrone i Joan Enric Ricart. Stručnjaci Centra za globalizaciju i strategiju IESE Business School istražili su stepen razvoja u 174 grada iz 80 zemalja. Istraživanjem su ove godine obuhvatili još devet novih gradova u odnosu na 2018. što jasno ukazuje na razvoj koncepta pametnih gradova širom sveta.

London Foto: Public domain / Promo
London

Indeks Cities in Motion (Gradovi u pokretu) oformljen je sa namerom da pomogne javnosti i lokalnim vlastima kako bi prepoznali uspešnost sopstvenog i gradova koji im mogu poslužiti kao primer dobre prakse. 

Amsterdam
Foto: Bjarki Sigursveinsson / Wikipedia
Amsterdam

Uspešnost grada ogleda se u devet osnovnih dimenzija, a to su ljudski kapital, socijalna kohezija, ekonomija, upravljanje, okolina, mobilnost i saobraćaj, urbano planiranje, međunarodna uspešnost i tehnologija. Koncept rangiranja omogućuje prepoznavanje snaga i slabosti, a s obzirom na to da se meri održivost na ekonomskim, socijalnim, ekološkim i tehnološkim osnovama, može se proceniti kvalitet života građana. Upravo na ovim osnovama London je, nakon što je tri godine zaredom držao drugu poziciju, u novom izveštaju zauzeo prvu poziciju.

Glavni grad Velike Britanije postigao je izvanredan rezultat u gotovo svim dimenzijama. Osigurao je prvo mesto za ljudski kapital i međunarodnu uspešnost, a za dimenzije upravljanja, mobilnosti i saobraćaja, tehnologije i urbanog planiranja našli su se u deset najboljih.

Najgori učinak grad je postigao u dimenziji socijalne kohezije zauzevši 45. mesto. Međutim, prisutno je poboljšanje u odnosu na 68. mesto u 2018. i 105. u 2017. godini. Pametni London zabavljao je programere i startapovce više nego gotovo bilo koji grad na svetu, a otvorenu platformu podataka London Datastore koristi više od 50.000 ljudi svakog meseca.

Njujork, Menhetn
Foto: Wikipedia
Njujork, Menhetn

London je napravio značajne korake u saobraćaju uz korišćenje Hitrou mobilnih kapsula koje se spajaju sa aerodromom Hitrou. Štaviše, ulaže se i u najveći projekat Crossrail u Evropi, uvodeći deset novih železničkih linija za spajanje postojećih 30 stanica u gradu do kraja 2019. godine.

Odmah iza Londona, na lestvici najpametnijih smestio se Njujork, jedan od najnaseljenijih gradova na svetu, a na drugoj poziciji našao se nakon što je tri godine zaredom bio apsolutni broj jedan.

Ipak, ostao je vodeći grad s najvišim BDP-om, a obezbedio je i treću poziciju za ljudski kapital, drugu za urbano planiranje, osmu za međunarodnu uspešnost i petu za mobilnost i transport.  Danas poseduju skoro 7.000 visokotehnoloških kompanija i ističu se po svojim integrisanim tehnološkim uslugama, poput besplatne WiFi usluge LinkNYC, a takvim naporima obezbedili su i visoko 11. mesto kada je reč o primeni tehnologije.

Pročitajte još

Amsterdam koji se nalazio na desetoj poziciji 2018. godine ističe se po međunarodnoj uspešnosti, a ove godine ostvarili su značajan skok od čak sedam mesta na ukupnoj lestvici.  Grad se pokazao važnom evropskom silom za FinTech, energetsku efikasnost i kulturu.

Otprilike 90 odsto domaćinstava u gradu koristi bicikle za prevoz, a tome doprinose i napredne automatizovane usluge za javno korišćenje zajedničkih bicikala. Sa ciljem zabrane benzinskih i dizel automobila do 2025. godine, očekuje se da će to biti prvi grad s nultom emisijom u Evropi.