Pet dana pred rat Hitler izjavio da želi mir 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Francuski ambasador u Berlinu primljen je 25. avgusta kod Hitlera kako bi od njega dobio poruku za premijera Fransuke Daladjea.

U toj poruci, Hitler je saopštio da ne može više da podnese situaciju koja vlada u Poljskoj i da bi on duboko žalio ako bi se, zbog mera koje bi on bio prinuđen da preduzme u cilju rešenja situacije, prolivala nemačka i francuska krv, piše list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Daladje je odmah uputio Hitleru poruku u kojoj ga je podsetio na duboku privrženost Francuske miru i podvukao da nikada nijedan Francuz nije učinio za unepređenje odnosa između Nemačke i Francuske od njega.Pet dana pred rat Hitler izjavio da želi mir 2

On je dodao i da lično garantuje gotovost koju Poljska pokazuje za obostrano pristupanje slobodnim metodama za izmirenje, te da nijedan čovek sa imalo osećanja ne može da shvati da bi rat mogao da izbije, a da se prethodno ne učini svaki pokušaj za mirno rešenje spora.

Ipak, nakon što je primio ambasadora Kulondra, Hitler mu je saopštio da ne može da prihvati Daladjeove predloge, prenosi  Vreme.

Ovaj list takođe piše i  da je francuska vlada overila dekret kojim se Poljskoj odobrava kredit za kupovinu ratno materijala do iznosa od 430 miliona franaka.

U ovom izdanju Vremena pisalo se i tome kakve će korake preuzeti Italija, Engleska i Japan povodom nestabilne političke situacije u Evropi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pet dana pred rat Hitler izjavio da želi mir 3Istog dana 27. avgusta 1939. godine, list Pravda piše o do tada neviđenoj svetskoj atrakciji- železničkom pozorištu.

Na jedinstvenoj izložbi u Njujorku, glumci su vagoni i lokomotive, a ovaj segment izložbe je jedan od najposećenjih.

Širokim stepenicama penjemo se na visoke tribine, a ispred tribina nalazi se ogromna pozornica preko koje, sa desne na levu stranu, ide više koloseka kao na pravoj železničkoj stanici, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari