Život i ljudi

0

Parovi koji žele decu moraju da promene ove loše navike dve godine pre nego planiraju trudnoću

Autor: JU

Izvor: superzena.b92

Parovi koji žele decu moraju da promene ove loše navike dve godine pre nego planiraju trudnoću

Izvor: Foto: pixabay

I muškarac i žena treba da se potrude da smršaju i dođu do zdrave težine. Treba da razmisle o prestanku ispijanja alkohola i uzimanju multivitamina pre nego što žena ostane u drugom stanju. Treba oko godinu dana ponekad da se par dovede u red i ima zdravu težinu. Promenama je potrebno i do sedam meseci da utiču pozitivno na ženske polne organe i jajne ćelije.

Parovi se najčešće venčaju, pa tek kada im lekari konstatuju da imaju problema sa začećem oni počnu da razmišljaju o tome da promene neke navike ne bi li bili plodniji, piše Dejli mejl (Daily mail). Najosnovnije promene, kao što je povećani unos vitamina D, zdrava ishrana i zdrava težina, mogu i te kako da utiču na plodnost. Jedan od desetorice muškaraca može da poveća svoju plodnost samo time što će početi redovno da vežbaju, jedu orahe, lisnato zeleno povrće i smanje alkohol.

Što se tiče žena, postoji očigledan dokaz da vitamin D koji se nalazi u masnoj ribi, crvenom mesu i nekim žitaricama mogu da im pomognu da ostanu trudne i da se embrion lakše pričvrsti za zid materice.

Pored vitamina D, treba povećati i unos joda, i omega-3 masne kiseline. Savetuje se mediteranska ishrana, kuvana jela, a mnoge žene kojima je teško da ostanu trudne imaju nizak nivo cinka i gvožđa u krvi.

Prekomerna težina kod žena negativno utiče na kvalitet jajnih ćelija. Smanjenje alkohola je veoma važno jer se unosom alkohola stvara otrovna sredina za jajne ćelije i onemogućuje se razvoj embriona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR