Privreda

Privrednici postigli dogovor sa Vladom i Elektroprivredom o cijeni struje

Privrednici postigli dogovor sa Vladom i Elektroprivredom o cijeni struje
Foto: N.N. | Privrednici postigli dogovor sa Vladom RS i Elektroprivredom

BANJALUKA - Cijena električne energije za privredne subjekte u Republici Srpskoj, koji su najveći potrošači, od 1. septembra će sa 31,3 evra poskupjeti na 35 evra po megavat-času i neće se mijenjati u narednih 16 mjeseci.

To je kompromis koji su danas u Banjaluci postigli privrednici s predstavnicima Vlade RS i "Elektroprivrede RS", a povodom novih ugovora koji treba da budu potpisani početkom narednog mjeseca.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, kaže kako je dogovorena zagarantovana cijena koja se neće moći mijenjati do početka 2021. godine. Takođe, najavio je i svojevrsnu reviziju ugovora koje je "Elektroprivreda RS" ponudila privrednicima, a koji su, prema njihovoj ocjeni, bili dosta nejasni.

"Naši privrednici će i dalje imati cijene koje su konkurentne. Poređenja radi, cijena električne energije u Federaciji je 50 evra po megavatu, u Srbiji 58 evra, u Crnoj Gori 45. Poskupljenje električne energije za domaćinstva nije bilo predmet razgovora i cijena ostaje na istom nivou", kazao je Višković.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, izjavio je nakon sastanka kako su privrednici svjesni činjenice da se mora ići ka tržišnim uslovima privređivanja, kako u svemu, tako i na tržištu električne energije.

"Najvažnije u svemu je da je i jedna i druga strana pokazala razumijevanje za složenost ovog pitanja, a naša očekivanja su da će biti ispoštovano ovo što je rečeno da neće biti novih povećanja u narednih 16 mjeseci, te da ćemo ubuduće blagovremeno razgovarati i dogovarati o spornim pitanjima koje treba riješiti prije neke nove korekcije cijena", rekao je Đurić.

Mladen Jelača, direktor preduzeća "ArcelorMittal Prijedor", jednog od najvećih potrošača električne energije, kazao je kako je ovo drugo poskupljenje u ovoj godini, te podsjetio kako je prvo bilo već u januaru.

"Ovo je bilo vrlo neugodno iznenađenje za nas u privredi koji pokušavamo da povećavamo produktivnost jer nas to obeshrabruje. Ohrabruje pristup koji su premijer i ministar izrazili po pitanju ugovora, a koji su puni nejasnoća. Tražili smo razjašnjenje i nadamo se da ćemo to u narednim danima raščistiti", rekao je on.

Pored Viškovića, sastanku s privrednicima prisustvovao je i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, kao i Luka Petrović, direktor "Elektroprivrede RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije